Festivalen ønsker det nye året velkommen, og symboliserer at mørket som begraver kunnskapens lys, forsvinner. Betydningen av ordet ”Diwali” kommer fra det sanskritiske ordet ”deepavali” som betyr en klynge eller rekke av lys. Dette forklarer hvorfor Diwali ofte refereres til som lysfestivalen – en passende tittel da lysarrangementer er helt sentrale i et festspill som sørger for at enhver feirende husholdning er fylt av lys.
Den første Diwali-feiringen i India ble holdt for å feire tilbakekomsten av guden Rama, hans kone Sita og bror Lakshman til deres kongerike i Ayodhya, hovedstaden i Koshala. Da Rama, Sita og Lakshman returnerte til Ayodhya var det solnedgang og det holdt på å bli mørkt, og folk tente derfor oljelamper for å belyse veien for dem. Siden den dag feires Diwali på Amavasa, den 15.dagen av de mørkeste fjorten dagene i Hindukalendermåneden kalt Katrika, som faller i slutten av oktober eller begynnelsen av november hvert år.
Høytiden varer i fem dager i mange deler av India og kan faktisk fortsette mye lengre noen steder. På den første dagen av feiringen (Dhanteras) er det storrengjøring av hus og butikker, som blir pyntet og dekorert. Den andre dagen, kjent som Naraka Chatrudashi, markeres døden av tyrannkongen Narakusara som fengslet mange menn, kvinner og døtre av forskjellige guder, helgener og andre hellige menn. Guden Krishna drepte ham og befridde hans fanger, og denne datoen ansees derfor som en dag man fryder seg. Den tredje og viktigste dagen, er Lakshmi-Puja. Dagen er viet til gudinnen Lakshmi, som er gudinnen av hell, rikdom og formue. Hinduene tror at på natten til Diwali vil gudinnen Lakshmi besøke deres hjem, og velsigne dem som er belyst med lykter og stearinlys. Den fjerde dagen, kalt enten Padwa eller Varshapratipada, ansees som den beste dagen til å starte noe nytt. Den femte og siste dagen er kjent som Bhaiya Dooj eller Teeka Seremoni.
Dagen begynner med Laxmi puja hvor man takker gudinnen Lakshmi for alt hun har gitt i året som har vært. For folk med egne forretninger regnes puja (bønn) på kontoret som en nødvendighet da det betraktes som lykkegivende.
Etter puja (bønnen) besøker venner og slektninger hverandre og har med presanger, som vanligvis er tørket frukt og søtsaker. Mange familier gjør puja (ber) om kvelden også. Dette etterfølges av fyrverkerier, og en stor vegetarisk middag. Dette er en aften hvor familier samles og feirer. Mange arrangerer store selskaper og spiller kort til langt ut på natt, en natt der selv de mest konservative asiatere gambler, fordi akkurat denne natta betraktes som lykkebringende.
I hinduistisk skikk betyr lys godhet, og i løpet av Diwali fortsetter lysene å brenne gjennom hele dagen og inn i natten for å avlede mørket og det onde. Dette er en fem-dagers høytid hvor hver av de fem dagene i festivalen av Diwali er markert med en signifikant bønn av en viss gud eller gudinne