Var det riktig å trykke Muhammed-tegningene?

Motivene til Jyllandsposten for å lage og trykke tegningene den gang var noe annet enn motivene til norske aviser som i dag trykker faksimilen av tegningene, sier redaktør i Utrop Majoran Vivekananthan.
Aftenposten har trykket faksimile av Muhammed-tegningene. Redaktør i Utrop, Majoran Vivekananthan mener motivene til Jyllandsposten og Aftenposten er forskjellige, og at det ikke er grunn til å hisse seg opp.

Aftenpostens sjefredaktør Hilde Haugsgjerd valgte fredag å trykke faksimile av de kontroversielle danske karikaturtegningen av profeten Muhammed. Begrunnelsen for å trykke tegningene var at det nå pågår rettssak mot mannen som i forrige uke forsøkte å ta livet av Kurt Westergaard, som står bak den mest kjente av tegningene. Aftenposten trykket også faksimile av tegningene i 2005.

– Vårt standspunkt er at denne type tegninger må kunne trykkes i ytringsfrihetens navn, og det kan hende at vi trykker dem i en konkret situasjon. Men da må det være en konkret nyhetsbegrunnelse, understreker Aftenpostens sjefredaktør Hilde Haugsgjerd.

– For oss er ytringsfriheten et viktig fundament for vår journalistiske virksomhet. Men i en vurdering av om vi trykker en slik tegning vil vi også veie dette opp mot hvordan det vil bli oppfattet av mennesker med sterke reiligiøse følelser. Og vi vil ikke trykke tegningene bare for å demonstrere at vi er i stand til å gjøre det, sier Haugsgjerd til Aftenposten.no.

Også Nettavisen, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad er blant medier som har trykket faksimilen av tegningene. Nettavisen valgt kort tid etter å fjerne tegningene.

Støttes av politikere
–Norske medier bør trykke de omstridte karikaturtegningene når det er journalistisk grunn til det. SVs nestleder Bård Vegar Solhjell og leder av Oslo SV Heikki Holmås oppfordrer nå flere norske medier til å vise solidaritet med den Westergaard.

–Det er riktig og nødvendig at flere medier tar ytringsfriheten i forsvar ved å trykke tegningene, sier de to SV-erne.

Senterpartiets Ola Borten Moe tok i går til ordet for det samme overfor NRK.

– Trykk med varsomhet
Redaktør i Utrop, Majoran Vivekananthan har valgt å ikke trykke tegningene. Han støtter likevel de norske avisene som har trykket Muhammed-tegningene.

Vivekananthan mener motivene til Jyllandsposten for å lage og trykke tegningene den gang var noe annet enn motivene til norske aviser som i dag trykker faksimilen av tegningene.

– Målet den gang var å krenke muslimer, og at muslimer skal tåle bli krenket. Da er dette misbruk av ytringsfrihet. Men denne gangen når rettsaken pågår har det allmenne publikum rett til å se hvordan tegningene er. Og det er riktig å trykke tegningene i en relevant sammenheng. Og det er da faksimile av tegningene vi snakker som er trykket, sier Vivekananthan.