Lager reggaerock mot nasjonalisme, korrupsjon og maktmisbruk

Reggaerockerne i Dubioza Kolektiv tok Fabrikken med storm 1. mai. Fra venstre: Almir Hasanbegovic, Senad Suta, Armin Busatlic og Adis Zvekic.
Foto: Claudio Castello
– Vi vet vi ikke kan få til revolusjon i Bosnia-Hercegovina. Klarer vi likevel å få folk til å stå opp for sine rettigheter i kampen mot korrupte og nasjonalistiske politikere, ser vi på det som positivt, sier vokalist og talsmann i raggaegruppen Dubioza Kolektiv, Almir Hasanbegovic.

Backstagen er overraskende rent og uslitt en sen lørdagskveld på Fabrikken på Oslos østkant. Undertegnede fikk æren av å se et energisk og aktivistisk live-show med raggaerockerne fra Dubioza Kolektiv.

Bandet som gjestet Oslo forrige helg ble stiftet for seks år siden av politisk bevisste musikere som hadde sett seg lei på tingenes tilstand i Bosnia. Tekstene dreier seg om fred, forståelse og toleranse, ispedd en sterk dose kritikk av nasjonalismen og den sosiale urettferdigheten som har preget bosnisk politikk i vanskelige etterkrigsår.

– Ideen har alltid vært å bevisstgjøre, noe som kan gjøres lettere gjennom musikken og ved å appellere til folks følelser istedenfor kjedelige møter og konferanser, sier vokalist Hasanbegovic.

Vanskelig situasjon

Keyboardist Brano Jabukovic sier til utrop.no at landets situasjon er prekær.

– Som band ser vi på samfunnet rundt oss, og Bosnia er et eneste stort problem. Vi ser ikke bare fattigdom, arbeidsledighet og korrupsjon, men registrerer også at krigen er fortsatt tilstede mentalt hos veldig mange. Av den grunn er det lett for mange opportunistiske politikere å spille på frykt og nasjonalisme for å få stemmer og innflytelse og for å avlede folk fra mer presserende saker. Jeg synes det er forkastelig.

Gitarist Armin Busatlic sier folk flest må benytte sjansen til å stemme når valget på ny nasjonalforsamling skal holdes 3. oktober.

– For vanlige bosniere er det nå eller aldri. Sjansen til å velge politikere som virkelig bryr seg om landet kan kanskje ikke komme igjen på veldig lenge.

Tilbake til samholdet
Guttene i Dubioza er gamle nok til å huske de siste årene av den fellesjugoslaviske staten. Flere husker med glede og nostalgi samholdet og mangfoldet som fantes på den tiden.

– Bosnia var i seg selv et mini-Jugoslavia hvor folk fra alle nasjoner, etnisiteter og språkgrupper kunne leve sammen uten problemer. Og derfor led vi hardest av alle under borgerkrigene. Krigen var et umenneskelig traume, sier Jabukovic.

Utenlandsbosniernes bidrag
Alvor og moro i samme sleng er Dubioza Kolektiv i et nøtteskall. Bandmedlemmene konstanterer at de ikke kan kan skape en politisk omveltning i hjemlandet, men er glade om sangtekstene og musikken kan inspirere de nye generasjonene, både i Bosnia og i eksilmiljøene til å ta tak i ting.

– 1,2 millioner utenlandsboende med bosnisk pass kan stemme i år. Jeg tror og håper denne gruppen kan sterkt bidra til å stemme for et bedre liv for alle i vårt hjemland. Et liv i velstand, og uten frykt og korrupsjon, avrunder Hasanbegovic.