Smalahove er en en matrett av svidd, røkt og kokt saue- eller lammehode. Hodene kan også tørkes før ferdig tilberedning. Retten har lange tradisjoner på Vestlandet, særlig på Voss. I gamle dager oppstod retten fordi man ønsket å utnytte all mat på dyra. Smalahove var noe man gjerne spiste til hverdags.
Sauehode i Midtøsten
I dag spiser man smalahove som festmat, som regel med poteter og kålrabistappe til.
– Vi spiser smalahove i Midtøsten også, sier Soroush Naseri.
– Selv om retten tilberedes annerledes enn i Norge, er det forsåvidt omtrent den samme smaken. Vi pleier å ha det som en slags kraftig suppe med brød til. Sauehodet kokes i tolv timer sammen med grønnsaker og mange forskjellige krydderslag. I Iran kaller vi det for kala pacha – kala for hode og pacha for bein. Både hode og bein puttes i gryta.
Smalahove blir sett på som noe veldig sunt i Midtøsten.
Smalahove og pinnekjøtt
Soroush Naseri skal feire jul hjemme i Stavanger. Det har han gjort siden han ble født for 21 år siden.
– Jul er den tiden på året der alle nordmenn kan sitte sammen og prate uten å tenke så mye på jobb. Jul er familiekos! sier han.
Han skal spise smalahove og pinnekjøtt i jula.
–Hva synes du om å spise smalahove?
–Jeg elsker det!