- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
24-åringen fra Grünerløkka med røtter i Kashmir kaller seg selv for multiartist. Jimmy har alltid vært glad i kunst, enten det er å synge soul, klassisk indisk eller skrive dikt. Han forteller om en heller uvanlig vei inn i musikkverdenen.
– Fra jeg var åtte til jeg var tretten bodde jeg med foreldrene mine i Kashmir, og hadde nesten glemt norsken ved hjemkomst. For å bøte på dette startet jeg å lese mye, utforske språket, noe som senere gjorde at jeg ble interessert i å skrive dikt. Og senere var diktningen og poesien inngangsporten til å bli hip-hoper, selv om jeg var litt skeptisk i starten. Kanskje så jeg ikke meg selv som en typisk “rapper”, sier han.
Jimmy, som nå har gått over til et soloprosjekt og i disse dager er klar med sin første mixtape, var i årene mellom 2007-10 medlem i Jokerz Nation League, sammen med norske AntiKrizz og norsk-algirske InWalid. Gruppa vant blant annet den anerkjente UKM-festivalen i 2009 (Ungdommens kulturmønstring, UKM, har mønstringer på kommune-, fylkes- og landsnivå og omfatter alle kunstformer, red.anm). Han husker den tiden med glede.
Det handler det om min frustasjon over stadig å måtte forsvare meg mot fordommer fra folk fordi jeg ser ut som jeg gjør.
– Vi var klovner, samtidig som vi kunne komme med et sterkt og samfunnsengasjert budskap. For meg er det viktig å lage noe som følger hjertet, prøve seg, og gjerne drite meg ut med integriteten i behold, så derfor husker jeg tiden i JNL som utrolig kreativ og givende.
Sosialt bevisst
JNL-tiden ble også benyttet til å gjøre en innsats på ungdomskulturhuset X-Ray for ungdommer som hadde havnet på skråplanet.
– For meg er det viktig å ta tak i en bror eller søster som sliter, få dem vekk fra gata, vold og bråk og heller få dem til å bruke tid og energi på å lage noe kreativt og konstruktivt. Men jeg må også innrømme at jeg har lært mye av folks vanskelige tilværelse.
Jimmy Mir henter mye kunstnerisk inspirasjon hos den velkjente amerikansk-peruanske rapperen Immortal Technique.
– Jeg ser at jeg har mye til felles med han. Vi har begge blandingsbakgrunn og er opptatt av det som skjer rundt oss.
Jimmy mener Norge trenger en rapper som Immortal Techinque og hans revolusjonære stil.
– Vi har det for godt i Norge og trenger noen som kan minne folk her om dem som lider urett, både her hjemme og ute i den store verden.
Vil pirre mot fordommer
– Et av sporene på mixtapen som ble gitt ut før påske heter “Ekstremist”. Hvorfor dette låtnavnet?
– Jeg tenkte lenge på valget av navn. Først og fremst handler det om min egen (og sikkert andres) frustasjon over stadig å måtte forsvare meg mot fordommer fra folk fordi jeg ser ut som jeg gjør, har en viss religion og et navn som “skiller seg ut”. Noen ganger må man bruke store ord for å pirre folks nysjerrighet. Låta Ekstremist er egentlig laget mer med tanke på etniske nordmenn enn utlendinger, av åpenbare grunner.
Stiv bransje og fleksibel livsvalg
Den unge artisten liker å skape brudulje og samfunnsdebatt, noe som av og til kommer i konflikt med platebransjens kommersielle natur.
– Studioer, plateselskaper og andre aktører kjører en stil som jeg synes er stiv og preget av lite kunsterisk samarbeid. Skillelinjene er sterke og eksklusiviteten til å ta og føle på. Ofte opplever du å ha et godt tiltak på gang for så å få et nei fordi andre artister eller produsenter ikke synes du har nok kredibilitet, ikke kjenner de rette folkene, ikke har den rette stilen eller lignende.
Troverdighet i bransjer er imidlertid noe som Jimmy har skaffet seg etter flere års musikk-karriére. Et livsvalg han har kombinert med markedsføringsstudier.
– Jeg har kommet meg dithen at jeg kan ta en trøkk og et nei, og fortsette videre med mine planer. Samtidig har jeg også vært heldig siden familien min har støttet meg fullt ut i mitt valg. I den asiatiske kulturen sees en kunstner- eller musikerkarriére gjerne som underlegent det å være lege eller advokat.
Soprano-stjerne venter
Fremtidsplanene er uansett ambisiøse. Til sommeren utgir Jimmy en soloplate, og i mellomtiden skal han ha en gjesterolle i NRK-serien “LIllyhammer”, hvor en av rolleinnhaverne er amerikanske Steve van Zandt, verdenskjent fra tv-serien Sopranos.
– Jeg er veldig fornøyd med å få rollen. Selv om jeg ikke har sett så veldig mye på Sopranos, ser jeg frem til å jobbe sammen med en så kjent person, selv om det kun er snakk om en mindre birolle.
– Hvor mainstream kan du tåle å bli?
– For meg er dette en slags balansegang, hvor man kan faktisk leve av det man elsker å gjøre, samtidig som det ikke går utover entusiasmen og kreativiteten. Viktigst er å gjort noe som kan lage en gnist her og som kan bli referert til i ettertiden. Kunst handler ikke bare om hva du gjør her og nå, men om ettermæle.