- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
- Canada hevder å ha avverget iransk drapsplan mot eksminister - 20.11.2024
- Norsk-pakistansk Oslo-jente finalist i Barnas Tale - 20.11.2024
9 Grader Nord består av norske musikere og to norsk tamilske søstre. Bandet har funnet sin plass i Bergens konsertliv med særegne tolkninger av tamilske toner.
Sammen med søsteren Dipha Thiruchelvam har Mira vakt oppsikt med sin blanding av tradisjonell tamilsk og vestlig musikk.
9 Grader Nord har holdt på i fire år og blitt en fast kjent inventar i Bergens uteliv. Men Mira og søsteren har holdt på med musikk mye lengre.
– I tamilsk kultur er det ofte fokus på at andregenerasjonen, etterkommerne, skal ta opp kulturarven fra foreldrene som utvandret, og videreføre tradisjoner, særlig når det gjelder musikk. Søsteren min og jeg gikk begge på tamilsk skole i Bergen, og har fått innprentet kulturen fra vi var veldig små, sier hun til Utrop.
Selv har de også full støtte fra foreldrene for yrkesvalget, selv om det var vanskelig i starten.
– Vi vet jo at blant tamilske foreldre så er det helst ønskelig med en utdannelse som forbindes med stabilitet, som medisin. Vi er heldige i at foreldrene etterhvert støttet oss, selv om de var skeptiske i starten.
– Hva sier folk ellers i miljøet om det utradisjonelle yrkesvalget?
– Flere påpeker at utdannelse er viktig og at vi heller burde satset på et litt mer prestisjefylt og stabilt yrke. Vi har derimot blitt selvsikre nok til å si at vi står støtt på det valget vi har gjort.
Ble kåret til årets artist
9 grader nord ble førjjul kåret til årets artist, kåret av kulturmagasinet Subjekt.
“Selv kaller de seg et «etnisk prog-band», men musikken til en såpass flerdimensjonell gruppe, er dog nærmest ubeskrivelig. De baserer seg på karnatisk musikk og energisk musikkformidling, og har rukket å markere seg på den norske musikkscenen på kort tid. Med slagkraftig tilstedeværelse, kombinert med bambusfløyte som signaturinstrument, skiller de seg unektelig ut blant norske musikere, ” heter det i følge juryen.
Egne tolkninger
Mira og søsteren er begge født i Bergen, noe som har ført at de har tilegnet seg de gamle tamilske klassikerne og instrumentbruk.
– Faren vår lærte oss å spille bambusfløyten. Etterhvert lærte vi oss å spille flere instrumenter, og begynte som eldre å eksperimentere, noe som ga oss en selvsikkerhet til å stå på egne ben som band.
Hun mener foreldrene deres har hatt et åpent sinn.
– Vanligvis pleier foreldre i det tamilske miljøet å ha et strammere syn på dette, siden det handler om viktig kulturarv. Barna skal mestre kulturen, og mange ser det som viktig å gjøre dette på en strømlinjeformet måte. Ofte handler det om å lære seg flest mulige kunstformer, noe som gjør at det tamilske kulturmiljøet preges av en usunn konkurranse. Musikk blir tolket som en ferdighet/evne og ikke som et middel som bidrar til felleskap og livsglede. For oss, som har fått mer frihet, har det gitt oss andre referansepunkter.
Rocka tamiler
9 Grader Nord blander det tamilske med det vestlige, på en måte som gjør det “tamilsk og rocka”, forteller Mira.
– Vi ser på oss selv som en progressiv versjon av tamilsk etnisk musikk.
For det tamilske miljøet i Bergen har bandet frem til nå vært nesten en skjult skatt.
– Våre publikummere har som regel vært etnisk norske eller andre interesserte. Særlig i starten var det nesten kun etnisk norske. Etterhvert skjønte vi at det har å gjøre med at tamiler i liten oppsøker uteliv eller konserter utenfor sitt eget miljø. Vi hadde blitt ekstra glad dersom flere andregenerasjonstamilere hadde møtt opp på konsertene våre.
I Bergen er bandet begynt å bli godt kjent. Søstrene har spilt på Trygdekontoret og med Filharmonien, og blitt intervjuet av Bergens Tidende.
– Vi har nylig gitt ut et album. Så får vi bare håpe at stadig flere av våre egne får opp øynene for oss, sier Mira.