Stobhach Gaelach, eller irsk gryte som det også heter, er en tradisjonell matrett kjent over hele verden.
Latest posts by Claudio Castello (see all)
- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Irsk gryte finnes i ulike varianter. I noen oppskrifter er grønnsakene most, i andre ikke. Grønnsakssortene kan også variere. Noen ganger kan det lages med stykker av lammekjøtt, andre ganger med lammedeig blandet med gulrøtter, løk, poteter og persiller. Retten ble først kjent internasjonalt gjennom den irske utvandringen til Storbritannia og andre deler av Vest-Europa, Nord-Amerika og Australia.
Ingredienser: 1,5 kg lammebog i skiver, 1 hodekål, 8 poteter, 1 sellerirot, 2 gulrøtter, 3 løk, 6 dl. vann, 1,5 ts salt, 1 laurbærblad, 1 ts pepper, 2 ss finhakket bladpersille.
Tilberedning: Rens kålen og skjær 3-5 cm store stykker. Dersom bogskivene er store, deler du dem i to. Skrell poteter, knollselleri og gulrot og skjær dem i tykke skiver. Skrell og del løken i fire. Ha kjøttet og grønnsakene over i en gryte, hell på vann og kok opp. Fjern så skummet og ha i laurbærbladet og litt salt. La det småkoke i minst én time før tilsetting av salt og pepper. Dryss litt hakket persille over hver porsjon før servering i dype skåler. Server gjerne flatbrød eller brød til gryten.