- Cricket spilles på baner uten tilgang til strøm, vann eller toalett

Cricket vokser – mangler skikkelige baner

For dårlig: Det spilles flere hundre cricket-kamper hvert år, men mye foregår på baner som er helt uegnet, sier Tanvir Ahmed Chaudhary, president i Norges Cricketforbund.
Foto: Kristian Meisingset
Cricket eksploderer i Norge, men mangler gode fasiliteter. Landslaget spiller alle kampene i utlandet. Oslo-politikere lover handling.

Er Nigeria et dårlig fotballag? I skrivende stund ligger de på 38. plass på FIFA-rankingen.
   
– Norge er nummer 38 i verden i cricket, forteller Tanvir Ahmed Chaudhary, president i Norges Cricketforbund, – og vi er nordiske mestere.

Nummer 38 er ikke så verst. Nordiske mestere låter enda bedre. Da verdensmesterskapet i cricket nylig ble arrangert i India, og India selv både slo erkerivalen Pakistan i semifinalen og Sri Lanka i finalen, hørte vi mer om cricket her i Norge enn noen gang før.

Cricket eksploderer

Cricket har eksplodert i Norge på få år. Cricket ble tatt opp som et eget særforbund av Norges idrettsforbund i 2007 og teller nå 12 000 medlemmer. Av dem er 3-4000 aktive spillere, forteller generalsekretær Yousuf Gilani. Nå er det totalt 45 registrerte lag, av dem er hele ni nye av i år. Og inkludert uregistrerte, som ungdomslag, er det totalt 56 lag.
 
På en sesong, fem måneder, spilles det over 400 kamper, sier Chaudhary. Han utbryter:
– Nå må vi si nei til mange lag fordi vi ikke har kapasitet til dem.

Idrett integrerer

– Norge har endret seg, sier Gilani: – Landslaget har hovedsaklig brune nordmenn. I begynnelsen av mai i år reiste laget til Sør-Afrika for å delta i World Cricket League Division 7. På Gardermoen fikk mange av spillerne en følelse og tilhørighet og stolthet til Norge som de ikke hadde følt før. Der gikk de i landslagsdresser med Norge på brystet. Folk stoppet opp og ville snakke med dem og ønsket lykke til. Plutselig var de stolte, brune nordmenn som veivet med norske flagg. Det gjør noe med deg: Å kjenne at du skal ut og representere landet ditt.

Idretten er den beste integreringsarenaen som finnes, mener Gilani:

Bunkers: Skikkelige baner er mangelvare.
Foto : Kristian Meisingset

Ideelt sett burde det være 4-5 nye baner bare her i Oslo.

– Norge har blitt flerkulturelt, og folk på Gardermoen tenkte at her skal nordmenn ut og representere Norge.

Vokser: De siste årene har det kommet flere nye cricket-lag i Norge.
Foto : Kristian Meisingset

Det gikk ikke så bra i Sør-Afrika. Vi spiller i 7. divisjon i verden, og endte denne gang på 5. plass i gruppen. Nå må Norge spille kvalifikasjonskamper for å holde seg i 7. divisjon.

Dårlige anlegg

Cricket i Norge har for dårlige fasiliteter til at Norge kan bli virkelig gode, mener Gilani.

Samfunnsnyttig: Idretten er den beste integreringsarenaen som finnes, mener generalsekretær i Norges Cricketforbund, Yousuf Gilani.
Foto : Kristian Meisingset

Chaudhary er enig.

– Vi mangler det meste. Vi spiller cricket på utendørsbaner uten tilgang til strøm, toalett eller vann. En kamp varer 4-5 timer. Det fungerer ikke.

I Mortensrudhallen, mange meter under jorda i noe som minner om et bomberom, møter jeg landslaget og Chaudhary når de trener for å dra til Sør-Afrika. Det er slitne anlegg, og bare en nødløsning: Landslaget har ingen faste baner innendørs å trene på.

Heller ikke utendørsbanene er mye å skryte av, og ingenting å invitere gjester til: I fjor spilte landslaget 60 kamper, alle ble spilt i utlandet.

Stort behov

I Norge er det fem utendørs cricketbaner: Tre i Oslo, én i Drammen og én i Bærum fra 1. juni. De fleste lagene er fra det sentrale Østlandet, men det finnes også noen i Stavanger, Trondheim og Tromsø. Alle må til Østlandet for å spille kamper.

Chaudhary er klar på behovet:
– Ideelt sett burde det være 4-5 nye baner bare her i Oslo.

Mulighetene for å trene og spille innendørs er dårligst.

– Cricket blir ikke betegnet som en innendørsidrett, så vi står bakerst i køen når innendørshallene fordeles til andre idretter, sier Gilani.

Heldigvis har Drammenshallen forbarmet seg. Der spilles vinterligaen (det spilles både sommer- og vinterliga).

Utendørsbanene i Oslo er slitne. Men nå har Oslo satt av midler til renovering. Også i Drammen ble det bevilget penger til vedlikehold av cricketbanen.

– Vi opplever faktisk stor forståelse fra kommunen, ikke minst de politiske partiene i posisjon, særlig Venstre, Fremskrittspartiet og Høyre, sier Gilani (som også er venstrepolitiker i Drammen).

Nasjonalt ansvar

Når cricket blomstrer, trengs det en arena for de beste, hvor de kan samle utøverne og fansen i internasjonale kamper. Norge er det eneste landslaget i verden som aldri har spilt en internasjonal kamp på hjemmebane.

Gilani drømte om å ta i bruk Marienlyst Stadion i Drammen hvis Strømsgodset fikk ny arena. Men det fikk de ikke. Han mener Bislett Stadion er en mulighet, eventuelt noe helt nytt i Oslo.

– Mange idretter vil ha landslagsarena, sier Tommy Skjervold fra Fremskrittspartiet, byrådssekretær for miljø og samferdsel, som ser behovet for bedre fasiliteter.

– Men det er primært et nasjonalt ansvar. Vi er mest opptatt av å legge til rette for breddeidretten, og cricket vokser raskt.

Han forteller at det jobbes med planer om ny cricketbane på Søndre Nordstrand. Når det gjelder baner innendørs, etterlyser Skjervold prioriteringer hos idretten selv.

– Hvis Oslo Idrettskrets prioriterer cricket, hører vi på det.

Ny bane med klubbhus

Ifølge Gilani er det viktigste å få på plass et klubbhus.

– Med et klubbhus er vi nærme en landslagsarena. Men for å innfri kravene til internasjonale arenaer fra det internasjonale cricketforbundet, trengs også blant annet måltavle, sitteplasser, garderober og toalett.

Oslo kommune har allerede sagt ja til et klubbhus: Åtte millioner ble bevilget til et klubbhus på Ekeberg i 2007. Men etter inngripen fra Byantikvaren kunne det ikke bygges.

– Vil Frp og byrådet ta ansvar for å realisere en langslagsarena?

– Ønsket bør spilles inn overfor idrettskretsen. Det beste vil være om de prioriterer det. Jeg vet ikke om området i Søndre Nordstrand har nok plass, men vil også anta at en landslagsarena for cricketsporten er av interesse for regjeringen.

 – Vil dere ta ansvar for en ny cricketbane med plass til klubbhus?

– Det skal vi få til, svarer Skjervold.

– I løpet av neste periode?

– Det skal vi få til.

Kristian Meisingset (f. 1981) er kulturredaktør i Minerva, redaktør i Frekk Forlag og frilanser.

Om cricket i Norge:
Norges Cricketforbund ble etablert i 2007.
12.000 medlemmer, 45 lag, over 400 kamper hver sesong.
Mangler skikkelige fasiliteter, særlig en landslagsarena.