Festivalen tar opp både de nære ting og store internasjonale spørsmål, alt fra alvorlige og sterke dokumentarer til lette, rørende og morsomme filmer i programmet. I tillegg er det debatter, teaterforestillinger, konserter og kunstutstillinger.
Et sentral tema i årets festival er følelsen av avmakt i en kaotisk verden.
– Klimaendringer truer. Demokratiet er i tilbakegang og autoritære ideer på frammarsj. Internasjonalt diplomati synes å være en ting av fortiden. Statsledere slenger ut beskyldninger på twitter heller enn å søke dialog. I Norge er myndighetene mer opptatt av å grønnvaske oss bort fra klimatiltak enn å innrømme at vi er på bunnen av globale bærekraftsmålinger. Politisk polarisering er økende og folk har så forskjellige tanker om hva som er sant og usant at “virkelighetskollaps” er blitt et begrep. Mange er sinte, og politiske opportunister benytter seg av sinnet til å øke konfliktnivået, skriver festivalen i en pressemelding.
Spennvidde i programmet
Årets program spenner svært vidt, fra den ekstremt sterke og multi-prisvinnende For Sama til den morsomme og rørende filmen The Biggest Little Farm.
Afghansk flukt, forholdene for palestinere i Israel, fengselsforhold i Sør-Afrika, forstadsoppvekst i Glasgow og kamp mot korrupsjon i Romania og Mexico preger konkurranseprogrammet for internasjonale filmer.
Et av formålene med festivalen er at ved å få folk samtiden legges grunnlaget for skapelsen av framtiden.
– En måte å skjønne noe av samtiden på er å benytte seg av noe av mangfoldet av gode, aktuelle, spennende, intense, skremmende og morsomme dokumentarfilmer som lages. Human-festivalen velger ut det beste av norsk og internasjonal dokumentarfilm og lager debatter og samtaler der både filmene og tematikken tas opp. Blant gjestene er det internasjonale og norske eksperter, filmskapere, journalister, politikere, akademikere og andre. Festivalen samarbeider med en lang rekke organisasjoner, forskningsinstitutter, utdannings-, kultur- og andre institusjoner for å skape gode samtaler.