Laget politisk tegneserie

Gülay Kutal er kandidat til høstens kommunevalg. Opplevelsen fra valgkampen har hun laget tegneserie av, og skal blant annet utgis på bloggen sin.
Foto: Arun Ghosh
Gulay Kutal (bildet) er sannsynligvis den første til å lage tegneserie om en bystyrekandidat. Hun lover å fortsette med å lage serier dersom hun kommer inn.

Under navnet “Gulays Dagbok” samler den norsk-tyrkiske kandidaten korte tegneseriesnutter på sin bloggside. Tegneserien er et samarbeidsprosjekt Oslo SVs tredjekandidat har med ektemannen Firuz, som står for tegningene. Idéen fikk hun etter en samtale med han om hvordan hun kunne bevare gode minner fra valgkampen og samtidig få flere folk til å stemme.

– Vi snakket om hvordan vi kunne gjøre og kom frem til at vi kunne basere serien på virkelige hendelser fra valgkampen. For meg er dette en unik og morsom måte å dele mine erfaringer som politiker på, sier Kutal til utrop.no.

Gitt mersmak

Et utdrag fra “Gulays Dagbok” viser en situasjon hvor hun drev valgkamp foran en moské.
Foto : gulay-kutal.blogspot.com

Fortellingene viser ulike situasjoner hvor Kutal snakker og debatterer med forskjellige mennesker.

– Formen er litt ålreit å ha i en ellers hektisk hverdag. Jeg synes også at dette kan være med på å gjøre politikken mere tilgjengelig og engasjerende for folk flest.

Nå lover hun å fortsette med dette hvis hun kommer inn i bystyret.

– Dette er et politisk løfte som blir lett å holde. Å lage tegneserie synes jeg kan være et godt alternativ til lange referater fra bystyremøtene, sier hun humoristisk.

Inspirert av egen opprinnelse

Kutal kom til Norge i 1984 og er informatiker av yrke, noe hun også jobber til med daglig. Inspirasjon til tegneserie fikk hun delvis også av aviser og magasiner fra opprinnelseslandet.

– Karikaturtegninger i politisk journalistikk er hverdagskost i tyrkisk presse. Faktisk er Tyrkia, sammen med Frankrike de to landene som benytter seg mest av dette i forhold til satire og politikerkritikk, opplyser hun.

Vil du la andre lokalpolitikerkollegaer bli karikert?

– Om jeg skulle ende opp i bystyret så vil jeg selvsagt bruke mine personlige erfaringer fra møtevirksomhet og poltisk debatt. For meg er dette en måte å spre lokaldemokrati på, avrunder norsk-tyrkeren.