- Lag jollof rice - 27.05.2016
- – Hiv-positive kvinner skjuler sykdommen - 12.06.2012
- Enveisbillett til Stavanger – med hjelp fra mamma - 22.04.2012
Slik åpner barneuniverset som er den største samtidige lanseringen for småbarn i nyere tid. Dunderly har et pedagogisk formål som skal hjelpe barna med å forstå mangfold og forskjellighet gjennom lek, sang og kreativitet.
– Alle monstrene har forskjellige karakterer. De skal vise barna mangfoldet i verden og Norge og at alle får være den de er, selv om man er forskjellige, sier forfatter Endre Lund Eriksen, som samarbeider med animatøren Endre Skandfer.
Tøft monster
På scenen står det seks store fullfigur monstre i grønn, rosa, mørk- og lyseblå, gult og rødt.
Frida liker Moi best, fordi hun er rosa og har ett, stort øye. Phillip (5) synes den tøffeste er Bulder, men ble overrasket da han så Moi.
– Lille Moi var større enn jeg trodde. Hun var større enn Buster, sier han.
Forfatteren av universet er kjent for andre barnebøker som Pitbull-Terje, og fikk i oppdrag av GAN Aschehoug om å lage dette universet for å vise mangfold med pedagogisk tilknytning. Han er mer enn fornøyd med resultatet.
– Det har vært kjempeartig. Det er første gang at så mange unger får opplevd det, og det har vært veldig morsomt å se reaksjonen til barna, sier Eriksen.
Utenfor
Et av monstrene, Lex, står igjen når de andre skal gå og spise vafler. Lex er veldig glad i å lese og hjelper de andre med å finne svar på det de lurer på, men han blir stille når det blir for mye bråk. Slik det ble da Bulder kom. Han føler seg annerledes og synger ut til barna om hvordan han har det. Eriksen forteller at kjenner seg igjen i Lex.
–Lex er en stille fyr som liker å være for seg selv og han blir redd av alt bråket til Bulder. Han er en jeg ville ha identifisert meg med, fordi han er stille og liker mest å være inne, slik jeg gjorde som barn, sier Eriksen.
Phillip derimot, liker Bulder veldig godt;
– Jeg liker Bulder på grunn av alt bråket, sier en leende Phillip.
Mangfold og likeverd
Musikk, lek og latter var gjennomgående i programmet. Barn som voksne deltok med klapping og dansing da det var tid for Dundley-dansen.
–Vi lærte Dundley-dansen før vi kom, så vi danset vi også når de begynte å danse, sier Frida, som sammen med Phillip viser trinnene.
Eriksen forteller at budskapet i showet er å vise mangfold, likverd og respekt. Selv musikken har bakgrunn i det og er en blanding av rap, elektronika, pop, rock og soul.
– Budskapet er at alle er forskjellige og man må vise respekt for hverandres ulikheter. Dette kan barna lære gjennom lek, sang og dans, som vi håper de har opplevd her i dag. Vi har i hvert fall hatt det moro, forteller de to skaperne.
På operataket
Lanseringen består av seks skjønnlitterære bøker, spill, på CD, telefon-applikasjoner, på nett og som leker. Monstrene er ment å passe for barn mellom ett og seks år.
Forlagssjef ved GAN Aschehoug, Adrienne Eskeland, fikk mange gratulasjoner på vei fra salen. Hun ble rørt av å se forestillingen.
– Det er morsomt å se alle monstrene levende. I dag lanseres alt fra bøker, cd-er, figurer og ting som barna kan leke og lære av. Vi inviterte noen barnehager og det kom 350 barn og 100 voksne, og vi skal lage show for ytterligere 3000 barn, som også har meldt seg på, sier en fornøyd forlagssjef.
På lørdag vil monstrene møte opp på operataket i forbindelse med Oslo bokfestival.