- “Tandooristan” – menneskelige relasjoner - 22.02.2022
- Bollywood på spansk - 27.03.2013
- Innvandrere kræsjer mer - 19.07.2012
Rumifestivalen har siden 2007 presentert en av verdens mest leste poeter Mevlana Jallal-ud-din Rumi (1202-1273) gjennom forskjellige kulturuttrykk, som dans, opplesning og sang. Rumi er en av verdens mest leste poeter, sufi og grunnlegger av Mevlini-ordenen, de dansende dervisjer.
I år kommer Navaye Del, en gruppe på fem kvinnelige musikere fra Iran som spiller tar, oud, kamanche og perkusjon i tillegg til vokal. Bokhammamen presenter også den afghanske, kvinnelige poeten Homeira Nakhat Dastgirzada fra Kabul.
Hun har bakgrunn fra universitetet i Kabul og i Bulgaria og har utgitt flere diktsamlinger. Den andre spennende poeten som blir presentert i bokbadet er Gulrokhsor Safieva utdannet ved Universitetet i Tadsjikistan og tidligere leder for Tadsjikistans forfatterforening. Ettersom hun har over 10 diktsamlinger bak seg, kan publikum vente seg et interessant poet.
Rumi er en av verdens mest leste poeter, sufi og grunnlegger av Mevlini-ordenen, de dansende dervisjer.
Sufisme er mystikken innen islam og er påvirket av gresk og indisk filosofi. Ordet, som kommer fra latin og gresk, er en betegnelse på tankeretninger som søker en umiddelbar opplevelse av det guddommelige. Rumi ble født i Balkh i dagens Afghanistan, men måtte flykte. Da han døde ble han hyllet på tvers av nasjonale og religiøse grenser og årsaken kan finnes i fortellingen om en som forundret spurte Rumi hvordan han kunne hevde at alle hadde rett, både muslimer, kristne, jøder og hinduer.
– Også du har rett, svarte Rumi.
Poesien har et tidløst og universelt språk.
Det skjer at en inder og en tyrker eier samme språk,
mens to tyrkere er som fremmede for hverandre.
Så hjertets språk er noe annet.
Det å ha like hjerter er bedre enn å ha samme språk.
(Rumi, sakset fra Kirkelig Kulturverksteds nettside)
På programmet til festivalen finner man afghansk folkemusikk, norsk-cubansk-persisk fusion og meditativ sufimusikk, flerspråklig fortelling, resitasjon og spirituell dans.
Festivalen lover ”møter mellom poesi & musikk, mellom øst & nord, mellom tradisjon & samtid” og datoene er 18.-20. november.
Program
Bokbad lørdag 16.30 og søndag 15.00 Riksscenen, Schous Bryggeri