Lager håpsmusikk inspirert av kirke, moské og synagoge

Sangeren, musikeren og komponisten Molland har skrevet tre instrumentale komposisjoner dedikert en synagoge, en moské og en kirke i Oslo.
Foto: Monika Strømdahl
– Vi har mange religioner, men bare én jord, er budskapet i Solfrid Mollands nyeste prosjekt, Håpets Kappe.

– Å stå opp for jorda vår, sammen, uavhengig av tro og livssyn er den bærende ideen bak albumutgivelse og konsert, forklarer hun overfor Utrop.

Albumet og konsertserien Håpets Kappe består av syv sanger og tre instrumentale musikkstykker skrevet av Solfrid Molland og inspirert av henholdsvis Oslo Domkirke, Synagogen i Oslo og Moskeen Islamic Cultur Centre på Grønland.

Synger om det “fredsreligiøse”

I Håpets Kappe synger hun egne melodier til tekster fra tre religiøse hellige skrifter med freds og naturvern-budskap formet til sangtekster av Erik Hillestad. Ingvar Hovland har bidratt med en tekst som hyller naturen. I tillegg fremfører hun og sufisangeren Aziz Kossai en sang på hebraisk og arabisk. Albumet avsluttes med En sang om fred, skrevet i 1934 av Lloyd Stone til melodien Finlandia av Jean Sibelius.

– Sammen med ensemblet forsøker vi å reflektere strømninger i dagens Europa med et tonespråk i skjæringspunktet mellom norsk, arabisk, jødisk folkemusikk og vestlig klassisk kunstmusikk – det hele bundet sammen i et improviserende samspill.

– Hva var hovedmotivasjonen med å lage albumet?

– I alle store verdensreligioners hellige skrifter finner vi et freds- og kjærlighetsbudskap. Albumet fremhever islam, jødedom og kristendommens felles opphav og tekster om fred og om å ta vare på skaperverket.

Fremme et felles arv

Artisten hevder at det offentlige ordskiftet om tro og livssyn ofte fokuserer på ulikhet.

– Å se utfordringer og unngå at uenighet skyves under teppet kan være viktig. Men i en tid hvor landet vårt blir stadig mer flerkulturelt og flerreligiøst, er det også viktig å fremme felles arv og verdier, det som forener oss tross ulikt livssyn. I en tid hvor menneskeheten må løse problemer i felleskap er det av største betydning å erkjenne at vi har mange ulike religioner, men bare en jord.

Romfolkets venn

For tre år siden fikk Molland Statens arbeidsstipend for komponister for å skrive musikk til Håpets Kappe.

Molland er sanger, pianist og komponist og har gitt ut fire album ved Kirkelig Kulturverksted med østeuropeisk sigøynermusikk, viser og komposisjoner inspirert av ulike europeiske katedraler.

Utrop intervjuet Tysvær-kvinnen for første gang under Evanger Balkanfest i 2015, hvor hun fortalte sin livshistorie og sin musikalske aktivisme for rom-folket.

– Jeg ser ingen kriminelle eller lurendreiere, men mennesker som deg og meg, som ønsker å jobbe og leve et anstendig liv. Problemet er ikke tiggingen i seg selv, men fattigdommen, og mytene rundt rom-folket.

Korona-utsatt

Releasekonserten i Oslo Domkirke er nå utsatt til høsten 2020 grunnet korona-utbruddet. Konserten innledes av at tre religiøse ledere i Oslo; biskop Kari Veiteberg, rabbiner Joav Melchior og imam Hamid Farooq. De skal fortelle om å leve sammen i fred med ulike religioner, og sitt arbeid for en bærekraftig fremtid.

Musikere: Solfrid Molland (sang/piano/trekkspill/komponist), Hayden Powell (trompet), Mats Eilertsen (kontrabass), Daniel Lazar (fiolin) og Aziz Kossai (oud/vokal)