- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunns (STL) har opprettet ny nettside med informasjon som er relevant under koronautbruddet.
I siden finner man flerspråklig koronabudskap fra tros- og livssynssamfunnene i STL, samt eksempler på ritualutøvelse under utbruddet, med emneknaggen #koronaritualer.
Ulike trossamfunn har allerede begynt å poste på STLs Facebook-side med hashtagen.
– Vi skal som vanlig bruke måned til refleksjon, omtanke og veldedighet. I denne spesielle korona-tiden får vi ekstra tid med familien og mulighet til å ta vare på hverandre. Ramadan er en måned for samhold – og samhold i korona-situasjonen betyr for mange å ringe venner og familie, melder Muslimsk Dialognettverk.
Også bahai`menigheten samlet seg til landsomfattende bønn på nett.
– I disse dager da korona-pandemien har herjet over verden, er også bahá’íene henvist til den muligheten som digital kontakt gir rom for, både administrativt og sammen i bønn. Det første bildet er fra møtet der mer enn 100 bahá’íer over hele landet var samlet både til bønn og til rådslagning om bl.a. hvordan nå å holde arrangementer fremover.
Utfordrer hverandre
En representant for Norges Hindu Kultursenter postet under hashtaggen:
– Jeg ber daglig og gjør Puja, tilbedelse/lovsang, til gudene, ofte sammen med familien slik som på bildene. Før så pleide jeg å gå til tempelet på Ammerud flere ganger i uken. Der ba jeg til gudene sammen med presten og andre medlemmer. Nå i korona-situasjonen holder vi oss hjemme med familien, og ber ikke i tempelet sammen. Alle høytider har også blitt feiret hjemme med familien, som for eksempel tamilsk nyttår som ble feiret i april.
Også troende knyttet til den gresk-ortodokse menigheten har meldt seg på, og postet følgende under den ortodokse påsken:
– I dag blir alt annerledes grunnet koronaviruset. Kirkene vil være tomme, kun med presten tilstede. Epitafen, gravbildet av Jesus, skal ikke flyttes ut og rundt i byen slik vi pleier. Vi kommer til å savne prosesjonen med epitafen og markeringen sammen i kirken. Vi skal likevel feire hjemme. Vi skal ha videosamtaler med familien i Hellas, og via skjerm skal vi se på presten og liturgien i Sankt Georgios Katedral kirke i Stockholm live.
Feirer i små grupper
Grunnet korona-situasjonen kunne heller ikke norske jøder ikke feire pesach sammen i synagogen.
– Familier sitter sammen i små grupper, uten de eldre, og noen feirer alene. For å likevel kunne tilby litt fellesskap og hjelp til de som vil feire kvelden men ikke kan gå ut eller lage mat hjemme, gjør vi det mulig å bestille høytidsmat levert hjemme. På bildene ser dere to kokker som lager mat til ca. 75 mennesker som skal feire Pesach hjemme. De følger strenge kosher-regler, i tillegg til de strenge hygiene-regler knyttet til korona-utbruddet, kom det frem i en post fra Det mosaiske trossamfund.
Turbandagen på nett
Heller ikke sikher i Norge møtes fysisk og følger FHI og regjeringens retningslinjer. Turbandagen, som er en stor hendelse, ble feiret på nett.
– Istedenfor å samles til Gudstjeneste i Gurudwaraen hører vi hverdagsbønn på livestream gjennom Facebook. Til tross for at vi ikke kan samles i år, feirer vi fortsatt Vaisakhi hjemme. Den norske turbandagen blir også feiret som en webfest 18. april.
Også songkran, som er det tradisjonelle nyttåret i Thailand, ble ifølge Buddhistforbundet feiret hjemme.
– Songkran feires også i Norge. Buddhister fra Myanmar, Kambodsja og Sri Lanka feirer også sitt tradisjonelle nyttår disse dagene, 13.-15. april. Men i år blir det bare markeringer i hjemmet under denne høytiden. Å bade Buddha er en viktig seremoni for thai-buddhister der en heller duftende vann over buddha-statuer. Her ser vi Yupaporn fra Sarpsborg som utfører dette ritualet hjemme i huset sitt.
En av to kampanjer
Leder i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL), Ingrid Rosendorf Joys, forteller til Utrop at dette er en av to kampanjer man har holdt gående under karantenen.
– En av kampanjene har omfattet informasjonsvideoer fra ulike religiøse ledere på ulike språk. Så startet vi denne som følge av at april og mai er et tidspunkt hvor mange trossamfunn har ulike høytider som skal markeres.
Gjennom hashtagskampanjen har de ulike trossamfunnene fått boltre seg i ulike kreative måter å kommunisere på, mener hun.
– Spesielt nå som ulike høytider samlet seg har dette vært nye og interessante kanaler. Kristne og jøder har feiret sin påske, hinduene med tamilsk bakgrunn feiret nyttår, og ramadan pågår nå frem til midten av mai.