Snakker ut om forventningspress i same-miljøet

Flerkulturell: Marja Bål Nango forteller om det å være flerkulturell i filmen "Halvt ditt og halvt datt".
Foto: Sergey Gavrilov
Den unge samiske regissøren, Marja Bål Nango, forteller om det å være flerkulturell i filmen  «Halvt ditt og halvt datt».

Till den samiske avisen Ságat, forklarer Bål Nango, at hennes samiske venner ofte diskuterer fremtidige ektemenn og barnefedre. Du skal vel ha barn med en same? er et vanlig spørsmål fra hennes samiske venner. 

I dokumentaren «Halvt ditt og halvt datt» starter 22-åringen med en påstand om at hun ikke vil ha barn med en nordmann. Hun har intervjuet seks personer om det å være flerkulturell, deriblant en person med samisk far og norsk mor, skriver sagat.no.

– Skal mitt barn gå med bunad? Og hva med språket? Etter­som jeg har vokst opp med to samiske foreldre, så ønsker jeg det samme for mitt barn. Det er det jeg er kjent med, sier Bål Nango til Ságat.no.

Provoserer

Det er ikke en enkel tema å ta for seg, noen blir provosert av det.

 – Jeg setter fokus på det som folk snakker om på bakrommet. I det samiske miljøet er det forventet at hun får barn med en same. Hittil har jeg bare hatt norske kjærester. Men nå som jeg blir eldre, blir det mer alvorlig. Det er komplisert, da jeg beveger meg mye i det norske samfunnet, sier Bål Nango Ságat.no.

Marja Bål Nango er født i Oslo, men oppvokst i Skibotn og Tromsø. Hun er fra en reindriftsfamilie i Gálgu i Storfjord kommune i Nord-Troms, og hennes mor er sameflaggets mor, Astrid Bål. 

Tidligere i år ble Bål Nango utpekt som “årets unge kunstner” på urfolksfestivalen “Riddu riddu”. Hun deltar på Tromsø Internasjonale Filmfestival 2012 med filmene «Halvt ditt og halvt datt» og «Abstrávttahasat».