Norge har ikke vært et «helhvitt» land på 500 år. Visste du at det har vært afrikanere i Norge fra slutten av 1500-tallet?
Latest posts by Aon R. Naqvi (see all)
- Norges glemte afrikanske arv - 10.06.2020
- Siktet høyt og traff en jobb i UD - 29.06.2019
- Fleksibel identitet fremmer suksess - 23.03.2015
Boka ”Afrikanere i Norge” som ble utgitt i 2012 handler om de første afrikanerne her til lands. Boken forteller om Kragerøs afrikanske postmester på slutten av 1600-tallet, og viser at maleren Edvard Munch hadde en afrikansk modell i 1916.
Yacoub Cisse er initiativtaker til organisasjonen Afrikanere i Norge (AFRIN) og medredaktør av boken “Afrikanere i Norge gjennom 400 år”. AFRIN har i løpet av 15 år samlet dokumentasjon om afrikanere i Norge.
Til boklanseringen kommer Knut Sprauten fra Norsk lokalhistorisk institutt, kunsthistoriker Ann Falahat, dikter Bertrand Besigye, arkivar Leif Thingsrud og Yacoub Cisse.
Glemt historie
– Det er fremdeles lite kjent at det har vært mange afrikanere i Norge før innvandringen begynte for alvor på 1960-tallet. Den afrikanske tilstedeværelsen kan dateres helt tilbake til 1596, skriver arrangøren på sine nettsider.
Afrikanere i dansketiden var her som tjenere for eliten, senere som soldater under Napoleonskrigene, som sjømenn, studenter, musikere, politiske flyktninger, asylsøkere og via misjonsmiljøet.
– Siden begynnelsen av prosjektet i 1996 har organisasjonen «Afrikanere i Norge» hatt som mål å stedfeste og presentere historien om afrikansk tilstedeværelse i Norge motivert av et ønske om å formidle informasjon om vellykket integrasjon i historisk kontekst. Boka henvender seg særlig til studenter, forskere, men vil være av interesse for alle, utdypes det i invitasjonen til arrangementet.
Slavehandel via Norge
Norsk Folkemuseum gir en forklaring på funnene. Ifølge deres nettsider var det på 1600- og 1700-tallet at den dansk-norske stat var på kysten av Vest-Afrika og blant de vestindiske øyer. På øyene var det store sukker-plantasjer, der afrikanske slaver skaffet rikdom. Norske skip og sjømenn deltok i å hente handelsvarer fra Europa til slavefortene i Afrika. Slavene ble fraktet med og sukkeret ble raffinert og solgt med stor fortjeneste, Det er beregnet at mer enn 80 000 slaver ble transportert over Atlanteren på dansk-norske skip, frem til slavehandelen etter hvert ble stanset utover 1800-tallet.
– At svarte mennesker kunne kjøpes og selges som en handelsvare, gjenspeiler oppfatninger om at svarte var mindreverdige i forhold til hvite. Slike holdninger har vært vanlige helt opp mot våre dager, og de har virket inn på måten svarte mennesker er blitt sett på og behandlet helt til i dag, ifølge Norsk Folkemuseum.