- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
- Canada hevder å ha avverget iransk drapsplan mot eksminister - 20.11.2024
- Norsk-pakistansk Oslo-jente finalist i Barnas Tale - 20.11.2024
“A custom termed ‘Shemm en-Nessem’ (or the Smelling of the Zephyr) is observed on the first day of the Khamaseen. Early in the morning of this day, many persons, especially women, break an onion, and smell it; and in the course of the forenoon many of the citizens of Cairo ride or walk a little way into the country, or go in boats, generally northward, to take the air, or, as they term it, smell the air, which on that day they believe to have a wonderfully beneficial effect.”
Slik beskrev orientalisten og utforskeren Edward William Lane i sin bok Manners and Customs of the Modern Egyptians, i 1835 hvordan egypterne feiret inngangen til påsken.
Sham El-Nessim sees på som en høytid som markerer begynnelsen på våren. Høytiden samsvarer med den koptiske (egyptisk-kristne ortodokse) påsken.
Til tross for at den er relatert til kristendommen, feires Sham El-Nessim av alle egyptere, uavhengig av religion.
Navnet på høytiden er avledet fra det gammelegyptiske navnet på vårinnhøstingsfestivalen, kjent som Shemu.
Under Shemu sank Nilens vannstand og innhøstingen av frukt, grønnsaker og andre av naturens produkter kunne begynne. Ifølge annalene skrevet av den greske historikeren Plutark i første århundre etter Kristus, tilba de gamle egypterne sine guder på denne dag ved å ofre saltfisk og ulike grønnsaksretter.
Sterkere nasjonal enn religiøs forankring
Etter kristningen av Egypt, ble festivalen knyttet til den kristne påsken. Da Egypt mange århundreder senere ble muslimsk, utviklet høytiden seg til dagens form.
Det religiøse innholdet i Sham El-Nessim har fått stadig mindre betydning. Isteden har høytiden fått et mer kulturelt innhold, med fokus på egyptisk identitet og nasjonalt samhold. Folk tilbringer hele dagen på piknik i offentlige hager og ved Nilens elvebredde. Kairos dyrehage er også et svært populært sted å besøke blant hovedstadsbeboerne.
Tradisjonell mat som spises på denne dagen består i hovedsak av feseekh (saltet stimfisk), salat, vårløk eller grønn løk, tirmis eller lupinusbønner og fargede kokte egg.
(Kilde: wikipedia.org)
Opprinnelig publisert påsken 2015.