- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Et flere hundretalls inviterte, blant annet politikere, kongelige og musikalske storheter som Harry Belafonte kunne ikke la være å vrikke foten til takten av rytmen til Changing Beats.
Tidligere ønsket festivalsjef Khalid Salimi, som leder den nå tolv år gamle festivalen til nok en helg med musikkmangfold, takker de tusener av besøkende som skal innom Rådhusplassen frem til søndag.
– Uten dere hadde ikke dette gått, sa han til de fremmøtte under den høytidelige åpningen på Rådhuset.
Kunst som tilnærming
Salimi understreket hvor viktig kunst er i en tid hvor en “oss mot dem”-tankegang har fått mer fotfeste.
– Etter alle disse årene er det fortsatt viktig å kjempe for samhold, et fellesgode som menneskerettighetene og tilnærming mellom mennesker av ulike typer bakgrunn. Det finnes ingen bedre måte å utfordre ulikheter og fordommer enn nettopp gjennom kunsten. Jeg håper at vi kan fortsette dette arbeidet og skape virkelighet ut av denne drømmen om mer forståelse oss imellom.
Retorisk spurte han også de fremmøtte om hva som er “det nye Norge”, med en klar henvisning til selvrefleksjon.
– For meg er “dette nye Norge” er blanding av tradisjoner fra alle ulike verdensdeler som har kommet hit gjennom ulike perioder. Vi må ta dette til oss, og se på det som en selvfølge og dyrke dette videre.
Hekta på rom-musikken
Stian Carstensen, frontmann i Changing Beats, er fra Eidsvoll og så heilnorsk som det går an å bli. Carstensen, som i sin tid var kjent fra bandet Farmers Market, har arbeidet med musikere fra land som Bulgaria og Romania i en årrekke. I år har han hentet Filip Simeonov fra Bulgaria og Giani Lincan fra Romania, sammen med et knippe musikere fra Pakistan.
Lidenskapen lot Changing Beats publikum være vitne til. Rumensk lautareasca ljomet utover lokalene på Rådhuset, før magisk fusjon ble skapt sammen med den pakistanske musikkeminensen Arif Lohar.
Overfor de flere hundre tilstede på Rådhuset innrømmet Carstensen sitt kjærlighetsforhold til den balkanske musikken.
– Etter å ha hørt på en del kassetter ble jeg så hekta at jeg endte opp med å bestille flybillett, og reiste nedover. Jeg har fått privilegiet i å følge rumenske og bulgarske romfolk på nært hold, både i hverdagen og i festivalene, uttalte han til de fremmøtte.