Flerkulinarisk opplevelse

I Prinsensgate 10C, ligger Davids Swahili Cuisine i den ellers anonyme bakgården. Her serverer David Mwanyolo tradisjonell afrikansk mat tuftet på bestefarens oppskrifter.
Foto: Alejandro Decap
Den nye Mathallen er både dyr og kjedelig, mener Utrops matekspert. Ta turen rundt til de mange internasjonale kjøkkenene i stedet, oppfordrer han. 

Det nye kulinariske senteret, Mathallen, åpnet nylig dørene i Oslo. Målet er å være Oslos matsenter med alt fra fransk and til norsk tradisjonsmat på menyen. Men utvalget er ikke så spennende, prisene er høye og trengselen er stor, erfarer Utrop. Men fortvil ikke, Oslo har allerede et stort tilbud av spennende mat. 
 
Landsbyoppskrift

Luktene alene er nok til å forvandle de tørreste av munner til en syndeflod av forventninger.

David Mwanyolo jobbet før som økonom, men kom til konklusjonen at han ikke ønsket å jobbe i et kontor i resten av sitt liv. Han erstattet tall med mat og utviklet oppskrifter basert på mattradisjonene til hans bestefars landsby.
Hver dag gjør han klar både lunsj og middager, alene i sitt kjøkken.
Foto : Alejandro Decap

Hver dag gjør Mwanyolo klar den tradisjonelle retten «Ugali», som består av maismelboller med deilig tilbehør.
Foto : Alejandro Decap
Spaser for eksempel til Kvadraturen. Inne i en anonym bakgård ligger Davids Swahili Cuisine. Her disker kokk og eier David Mwanyolo opp med tradisjonell swahilisk mat. Oppskrifter kommer helt fra bestefarens landsby. I buffeten kan du velge mellom både kjøtt- og vegatarretter og mange spennnende sauser. Mwanyolo kommer gjerne med gode råd om hva som passer sammen, men det er helt trygt å eksperimentere på egen hånd. Prøv for eksempel «ugali», som er boller laget av maismel og serveres med god og frisk saus og en bit kylling ved siden av. Kyllingen sammen med sausen kan beskrives som en vidunderlig massasje av smaksløkene. Det er ennå ikke gjort plass til å sitte, men det vil forhåpentligvis komme. Prisen er ikke ille, middagen koster 22 kroner per hekto, og lunsjen 14 kroner per hekto. 
Det er mange spennende smaker og retter hos Davids Swahili Cuisine, og kokken Mwanyolo gir gladelig råd om hva som passer sammen.
Foto : Alejandro Decap
(Prinsensgate 10 c, Oslo)
«Creperie de Mari» har holdt åpent siden 2010 og er på vei til å åpne et nytt lokale i Oslo. Plasseringen er ideell for studentene ved folkehøyskolen, som vil prøve den tradisjonelle franske pannekaken.
Foto : Alejandro Decap
 
Lokalene til «Crêperie de Mari» er meget små i forhold til hvor mange besøkende de har. Det kan fort bli trangt og ukomfortabelt i jakten på søte og salte delikatesser.
Foto : Alejandro Decap
Crêpe Grünerløkka
Maryna Nebeska lager raskt en crêpe med sine profesjonelle hender og blikk for detaljer. Hennes pannekaken passer godt til alt fra bacon til sjokolade.
Foto : Alejandro Decap
 
Sjokoladecrêpe med banan og jordbær er nok ikke det sunneste man kan spise, men det er ikke lett å si nei når luktene kiler i nesa.
Foto : Alejandro Decap
Noen steinkast unna, finner du «Crêperie de Mari» ved siden av Eldorado Kino, drevet av Maryna Nebeska. Mange kjenner nok den franske tradisjonelle pannekaken, som både er en dessert og en middag. Men hos Crêperie de Mari kan du nyte noen lokale varianter du garantert ikke vil finne andre steder. Kanskje en «Crêpe Grünerløkka» kan friste? Den består av chèvre, honning og karamelliserte valnøtter. Eller kanskje du synes «Trondheim» med brunost, blåbær og Snøfrisk er mer forlokkende?  Uansett hva du velger, så er smaksopplevelsen store, og luktene alene er nok til å forvandle de tørreste munner til en syndeflod av forventninger. Det virkelig store problemet her er at lokalet er knøttlite. Du kan sitte, men noen behagelig affære er det dessverre ikke. Prisen er derimot mye vennligere, og varierer fra 39 kroner og opp til 90 kroner. 
«Empanadas» er ikke enkelt å tilberede og tar lang tid å gjøre klar. Derfor tar mange chilenske og latin-amerikanske familier turen innom leveringsstedet til «Hos Taly», hver andre fredag på Youngstorget. Her leverer Neftali Ojeda bestillingene ut fra en lett gjenkjennelig varebil.
Foto : Alejandro Decap
(Torggata 7, Oslo)
Det er ikke bare «empanadas», men også tradisjonell kaker og brødverk som kan kjøpes inn. Mye av det inneholder «manjar» som smaker ganske likt hapå. Alt ligger klart til henting for de mange som har bestilt.
Foto : Alejandro Decap
 
Fra lastebilen
 
Ikke alle kulinariske opplevelser er like lett tilgjengelige. Stedet med hovedstadens mest eksentriske åpningstid er Nefatli Ojedas serveringsbil «Hos Taly». Annenhver uke fra klokken 14 til 17 står Ojedas lastebil på Youngstorget. Bilen har så mange flagg at landets ambassade nok hadde dånt av misunnelse. Herfra leverer Ojeda tradisjonelle chilenske retter, som for eksempel empanadas. Empanadas er et bakverk fylt med eksempelvis kjøtt, oliven, egg og løk og er like tradisjonelt i Chile som lutefisk er for nordmenn. Om bakverket ikke appellerer, så byr han også på pastel de choclo. Det er en mais-pai med kylling i bunn, dekket av kvernet mais. Det spesielle med retten er at det er en blanding av salte og søte smaker og med hakkede tomater og løk blir det en eksotisk middag du ikke kan få nok av. 
De selger også forskjellige bakverk som man kan avslutte middagen med. Det store minuset er at du må bestille noen dager før. Det kan fort gå tomt om han ikke får planlagt forsyningene. 
Priser fra 30 til 100 kroner.
(Youngstorget, www.hos-taly.no)