- Vil hjelpe landet hun vokste opp i - 12.07.2018
- Smilende og skeiv - 15.04.2016
- Igangsetteren - 22.03.2015
– Vi var selv veldig nysgjerrige på hvordan det sto til med den latinamerkanske litteraturen, siden vi har hatt den såkalte magiske realismen som ble veldig populær med forfattere som blant annet Gabriel Gracia. dette kommer til å gå. Etter at den magiske realismen slo så godt an og det har kommet to generasjoner forfattere etterpå som vi ikke vet så mye om, forteller programansvarlig Silje Riise Næss til utrop.no.
Programmet byr på et åpningsforedrag med Kjartan Fløgstad som gjentatte ganger har skrevet om latinamerika i verkene sine. Han har tatt for seg kontinentet i form av reiseskildringer, nordmennenes liv i latinamerika og han har gjenndiktet Pablo Naruda.
Foredraget er etterfulgt av Fløgstads samtale med forfatterne Alejandro Zambra og Guadalupel Nettel, som begge gjør det stort i latinamerika. Andre forfattere kommer også til ordet i løpet av denne uka og de vil bli både konserter, filmvisninger, diktopplesninger og temaforedrag og diskusjoner om latinamerikansk fotball, økonomi og identitet. For den yngre garden vil det være fortellinger på både spansk og norsk om både mus og flodhester
– Vi gleder oss til arrangementet, sier Riise Næss som peker ut åpningsforedraget til Fløgstad og samtalene han har med de latin-amerikanske forfatterne som et høydepunkt.
Ledd i en storsatsing
– Vi i Norge leser mye, men vi leser lite oversatt litteratur. Og det på tross av at det oversettes mer litteratur til norsk enn til mange andre språk. Vi vil prøve å få folk nysgjerrige. Være vinduet ut mot verden.
Den latinamerikanske uka er en del av den årlige satsingen mot utenlandsk litteratur. I fjor tok de for seg Kina og året før var det Afrika som sto på programmet.
– I fjor var det 4000 som kom. Vi er veldig nysgjerrige på hvor mange som kommer i år, påpeker Næss til utrop.no.