- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Sju av ti som lytter på radio på lørdagsmorgenen låner sitt øre til Kjetil Lillesæter og hans gjester. Og minst annenhver lørdag møter han en gjest med flerkulturell bakgrunn i morgenmagasinet God Helg på NRK P1.
– For meg har det blitt en hjertesak å invitere flerkulturelle nordmenn til å fortelle sine historier, sier Lillesæter til nrk.no.
Til utrop.no sier han det ikke er noen “hokus-pokus” eller noe spesielt å ha et journalistisk fokus på nordmenn med annen bakgrunn enn etnisk norsk.
– Siden det finnes opptil 600.000 personer med flerkulturell bakgrunn på landsbasis så synes jeg det er like naturlig å bruke de som etniske nordmenn i en medie-sammenheng. Folk er jo folk, uansett, forteller han på telefonlinja fra sitt studio på Tyholt.
Ut mot “begredeligheten”
Inspirasjonen hentet Lillesæter på en tur i Palestina i 2009, noen få måneder etter angrepet på Gaza-stripen.
– Siden jeg var norsk og vestlig var jeg litt anspent og tenkte ofte på hvordan lokalbefolkningen ville behandle meg. Istedet møtte jeg noen av de vennligste og mest gjestfrie mennesker i hele verden. Hele turen ble et tankekors om at vi i Norge er greie og hyggelig mot hverandre privat, men sliter når det gjelder å være gjestfrie og rause i møte med mennesker vi ikke kjenner fra før.
Han mener også at programmet skal få frem positive profiler blant lytterne.
– Godhet er universelt, enten det snakk om kristne, jøder, ateister, muslimer, eller vestlendinger for den saks skyld. Vi må frem positiviteten som en motvekt mot all fokuset på begredeligheten som eksisterer for tiden.
Gjenspeiler det “nye Norge”
Han viser også til at det står i NRKs forskrifter at man som statskanal skal gjenspeile samfunnet rundt seg, også når det er i endring.
– Dette skal også gjelde i programmer om livssyn, legger han til.
Henning Olstad, som er redaksjonssjef i Temaredaksjonen til NRK P1 roser gjerne sin medarbeider for at han er så flink til å ha med gjester med flerkulturell bakgrunn.
– Kjetil gjør det vi andre stadig har intensjoner om å gjøre. Flesteparten som lager programmer snakker om at de skal bli flinkere til å intervjue flerkulturelle nordmenn, men Kjetil er en av de få som virkelig gjør det. Her går han opp løypa for mange, sier Olstad til nrk.no.