- Slik klipper muslimske kvinner håret - 04.05.2015
- Afrofletter gjør livet lettere - 21.01.2015
- Slik setter du opp hijaben! - 03.03.2013
Før 2010 pleide de å gå til frisører i utlandet når de var på ferie, siden det fantes flere frisørsalonger for muslimske kvinner der. Alternativet var å klippe seg hjemme, noe mange fortsatt gjør i dag. Det er flere kvinner som arrangerer teselskap hvor man klipper hverandre.
– Noen har også spesialisert seg på hårklipp og reiser rundt for å klippe håret til kvinnene hjemme, forteller Samira.
Men etter 2010 begynte det å komme flere salonger på Grønland som også hadde tilbud om stell av hår for muslimske kvinner.
– I europeiske land har det blitt sånn at islam skiller seg litt ut, så det er viktig å være en sterk person.
En av disse er Eden’s frisør i Passasjen på Grønland T-banestasjon. Eden som eier frisørsalongen, har holdt på der en liten stund. Hun gjør all mulig hårrelaterte ting, og har et eget avlukke for muslimske kvinner hvor hun klipper, vasker, og krøller hår for muslimske kvinner.
Hun selger også hårprodukter og løshår. De fleste muslimske kvinner har begynt å gå til frisøren for å stelle håret. Temaet hår har dukket opp flere steder på nettet hvor muslimske jenter diskuterer. Interessen for hvordan man steller håret, og det å gå til frisøren har skutt fart blant muslimske kvinner. På nettforaene diskuterer de blant annet tips til hvordan man kan sette opp sjalet på forskjellige måter, og pynte det opp med sløyfer og nåler. Noen liker å sette det i turbanstil, noen setter det slik at man kan se halsen.
– Andre jenter gir hverandre hårtips, vi gir hverandre sjaltips, sier jentene med et smil om munnen.
Samira, som har valgt å ikke bruke sjal, forteller at hun benytter seg av hvilken som helst frisør.
Har du vurdert å bruke hijab?
– Nei, det har jeg vel egentlig ikke, sier hun, men jeg bruker det i moskeen for å vise respekt, og under Eid. Noen ganger i Marokko.
Når de pynter seg, så gjør de det som alle andre jenter når de skal ut på fest eller bryllup, og så lenge det bare er jenter der, dekker de seg heller ikke til.
Merker dere noen forskjell på dere og generasjonen til foreldrene deres?
– De er vel strengere, men de har tilpasset seg, og vi føler vi har valgt å bruke sjal selv. Det er heller ikke veldig strengt hjemme. I europeiske land har det blitt slik at islam skiller seg litt ut, så det er viktig å være en sterk person. Vi møter lite rasisme, men veldig få skjønner hvorfor vi bruker sjal. Derfor er det viktig å være klar, å kunne snakke for seg og kunne svare godt på det om man blir konfrontert forteller Sofia.
– Det er jo sånn at mange har noe i mot at vi bruker sjal. Senest i dag var det en demonstrasjon i mot å bruke sjal, skyter Mariam inn.
– Derfor er det også fint å være i et miljø hvor flere også bruker det, så kan man gi hverandre tips og råd blant annet om hvordan man skal sette det opp og pynte sjalet forteller Sofia.
Hvordan steller dere håret selv?
– Noen bruker arganolje i håret, en marokkansk olje som også brukes til håret, men selv bruker jeg vanlig norsk sjampo fra butikken, sier Mariam.
Samira forteller at andre bruker mye kjerringråd når de steller hår og hud.
– Disse rådene har gått i arv gjennom generasjoner fra mor til datter – og de fungerer! Eksempler på kjerringrådene er olivenolje til huden, most avokado som ansiktsmaske, rå egg som gjør håret mykt, og grønnsåpe mot fett hår.