Jul på overtid

 
Foto: Claudio Castello
I den øst-kristne delen av verden feirer man jul og inngangen til det nye året første helgen i januar. Og med mye god mat, la det være sagt.

Ortodoks kristendom er i flertall i store deler av Øst-Europa, og sentral-Asia. I blant annet Hellas, Russland, Romania og Serbia er det store flertallet ortodokse. Også i land som Egypt, Jordan, Eritrea og Etiopia er det mange troende.

Her hjemme finnes det opp mot 6000 ortodokse, flesteparten innvandrere fra land i Øst-Europa, koptisk kristne fra Nord-Afrika og Midt-Østen. Også eritreere og etiopere, samt norske konvertitter regnes med i antallet

Julefeiringen foregår opptil to uker etter den katolske feiringen 25. desember, noe som vil si første helg i januar. Grunnen til dette er at mange ortodokse land fremdeles bruker den julianske kalender, som har hatt flere skuddår enn den vestlige gregorianske.

Foto : Claudio Castello

Nylig var undertegnede på serbisk ortodoks julefeiring. En spennende erfaring fylt med god mat og innblikk i ukjente ritualer. Festverten startet med kort bønn og spredning av røkelse. En viktig matrett er česnica, et rundt brødloff som broderlig deles av husverten med de besøkende. En utbredt skikk blant ortodokse serbere er å sette en mynt i deigen. Vedkommende som trekker den delen av loffen med myntet kan ifølge tradisjonen forvente lykke og suksess i det nye året.

Foto : Claudio Castello

Så kunne man deretter forsyne seg av god mat og drikke. Lam med den beste vinen og tradisjonell sterk plommelikør, som tilfredstilte ganen.

Cesnica, loffen som varsler om et godt omen.
Foto : Claudio Castello