Norsk-indisk modell ønsker å bruke missetittel til å fremme samfunnsnyttig arbeid

Vil bli Miss India

Nisha Haroon skal representere Norge og Skandinavia i den 22. Miss India World Wide-konkurransen. Til Utrop sier hun at hennes representasjon betyr mye for det norske desi-miljøet. Sminke og hår av Gilan Sharafani.
Foto: Suleman Ahmad
Stavanger-jenta Nisha Haroon skaper historie når hun i slutten av måneden representerer Norge i den 22. Miss India World Wide-konkurransen.

 

27. april går den 22. Miss India World Wide-konkurransen (MIWW) av stabelen i Kuala Lumpur, Malaysia. For første gang i historien vil Norge bli representert i konkurransen, og det er Stavanger-jenta Nisha Haroon som har fått æren. Haroon skal ikke bare representere Norge; av 500 søkere fra Norge, Sverige og Danmark har hun blitt valgt ut til å representere Skandinavia i misse-konkurransen.

Ydmyk vinner
Haroon forteller til Utrop at hun har aldri drømt om å bli verken modell eller misse-kandidat, men at det hele startet da hun var yngre og ble tilbudt en del modelloppdrag.

– Jeg falt bare naturlig inn i det, og syntes det var moro. Men da jeg ble eldre, ble jeg mer og mer samfunnsengasjert. I dag er jeg veldig opptatt av arbeidet mot menneskehandel og dyrevern.

Kulturen min har gitt meg den nødvendige beskyttelsen mot å overeksponere meg selv.

Haroon meldte seg på MIWW etter at en venninne oppfordret henne til å søke. Hvorfor det akkurat var hun som ble valgt, synes hun er vanskelig å gi et konkret svar på.

Nisha Haroon tror hennes representasjon betyr mye for det norske desi-miljøet. Sminke og hår av Gilan Sharafani.
Foto : Suleman Ahmad

– Jeg fikk tidlig vite at jeg var en sterk kandidat, men det er vanskelig å si hvorfor jeg ble valgt. Jeg tror hovedgrunnen kan være det samlede inntrykket jeg ga under audition-rundene. Jeg er en veldig allsidig jente, som både har utfordret meg akademisk og fysisk. I tillegg har jeg danset i

mange år, og er sterkt engasjert i min kultur og veldedighetsarbeid.

“Besatt av demoner”
Sammen med sin tvillingsøster har hun gjennom oppveksten brutt noen tabuer og barrierer.

– Vi har alltid tatt valg som var litt ”tabu” for indiske jenter. Som for eksempel da vi begynte å danse hiphop for 15 år siden. Vi var de første indiske jentene som gjorde det, og det er ganske

morsomt å tenke tilbake på hva slags respons vi fikk av eldre onkler og tanter, erindrer Haroon.

Hun forteller at de ble tatt for å være gutter, eller fikk spørsmål om hvorfor det så ut som om de var besatt av demoner når de danset. Det at hun og tvillingsøsteren også har fullført førstegangstjenesten, er noe som overrasket mange i deres omgangskrets. Til daglig jobber misse-kandidaten som administrator hos Deloitte på Skøyen.

Ikke glamour
– Hva er den største utfordringen ved å være modell og ha indisk opphav?

– Personlig ser jeg det ikke som en utfordring, men mer som en fordel. Kulturen min har gitt meg den nødvendige beskyttelsen mot å overeksponere meg selv. Jeg har blitt tilbudt flere oppdrag fra glamour-bransjen, men jeg er ikke interessert. Jeg ser ikke ned på glamourmodeller, men jeg ønsker ikke å bli assosiert med den delen av bransjen. Jeg vil bli kjent for arbeidet jeg gjør og for å gå med tradisjonelle indiske klær, og ikke for hvilken bikini jeg har på meg.

Haroon understreker at det er en vesentlig forskjell mellom MIWW og andre misse-konkurranser når det gjelder bekledning.

–I MIWW er det ikke ”swim-wear” runde, men en ”traditional Indian wear”. Dette er en av grunnene til at jeg følte meg trygg nok til å melde meg på. Jeg er ikke tøff nok til å kunne vise meg frem i badetøy på en scene foran tusenvis av folk, forteller hun.

MIWW står hovedsakelig for ”beauty with a purpose”, og for Stavanger-jenta er det en fin plattform hun kan bruke for å øke folks bevissthet om saker som hun personlig er veldig engasjert i.

Mot menneskehandel

Miss India World Wide eksponerer i liten grad kroppene til deltakerne. Sminke og hår av Gilan Sharafani.
Foto : Suleman Ahmad

– Miss Norge India-tittelen er helt klart en døråpner for meg. Og det er nettopp dette som er målet mitt, å kunne bruke tittelen for å fremme de sakene jeg er engasjert i.

Haroon er i disse dager i dialog med Traffic Jam – en global organisasjon som jobber for å stoppe menneskehandel – om å være et av kampanjens ansikter utad. Dersom hun vinner, ønsker hun å bruke tittelen MIWW til å være en talsperson mot menneskehandel og for dyrevern og til å fremme veldedighetsarbeid og synliggjøre indisk kultur.

– Hva ville en seier betydd for deg?

– En seier hadde vært utrolig stort og betydd mye for meg og mine nærmeste. Men jeg føler jeg allerede har vunnet ved å være den første norsk-indiske kvinnen som deltar i Miss India World Wide. Det å få muligheten til å representere vår nasjon i en så nydelig, internasjonal begivenhet er historisk og det er ikke mange som får oppleve akkurat dette. Det er en seier i seg selv, sier Haroon med et smil om munnen.