- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
For å minne Jesu blod på korset unngår alle praktiserende kristne å spise rødt kjøtt og slaktede dyr, og sverger heller til fisk. I Egypt gjennomfører koptisk kristne en 40-dager lang kjøttfaste, som avsluttes påskesøndagen. Enkelte praktiserende kristne verden over går enda lenger, og lar være å spise kjøtt resten av året i samtlige fredager, siden korsfestelsen skjedde på en fredag.
“El Santo Encuentro”, eller det hellige møtet, er en av mange religiøse prosesjoner som avholdes i Spania i påskeuken. Denne avholdes i den nord-vestspanske byen Ferrol, og har de typiske kjennetegn: figurer av Jesus på korset som fraktes rundt av kappekledde menn og kvinner. Spanias påskeprosesjoner sees på som viktige kulturelt, og er også populære blant tilreisende turister.
I det spansktalende Latin-Amerika har de religiøse tradisjonene fra kolonitiden adoptert trekk fra de opprinnelige urbefolkningskulturene i en slags religiøs synkretisme, som her i langfredagsmarkeringen i San Marcos i Guatemala.
Også de ortodokse kirkene markerer dagen, om enn på et annet tidspunkt, siden de i motsetning til de vestlige kirkene ikke følger den gregorianske, men den julianske kalenderen. Langfredag vil da avholdes 3. mai, og en av de mest særegne tradisjonene er Ephitapios (på gresk) eller “platschanitsa” (på russisk), sørgekledet som symbolsk plasseres på Jesu grav.
“Hot Cross Buns” er en av britenes viktigste påsketradisjoner, særlig knyttet til langfredag. På 1600-tallet forsøkte man å begrense folkets inntak av bollene, og dronning Elisabeth I vedtok en lov om at “Hot Cross Buns” bare var tillatt å spise ved påske, jul og i begravelser.
Også i majoritetskristne land i Afrika blir helligdagen behørig markert. Bildet her viser et pasjonsskuespill i en av forstedene til Ugandas hovedstad Kampala. Lokale menn har kledd seg som romerske soldater og Jesus, og imiterer Jesu historiske vandring i Golgata, hvor han ble pisket og slått av soldatene, og måtte bære på korset før sin egen korsfestelse.
En av de mest kontroversielle folkelige markeringer på langfredagen skjer på Filippinene, i San Pedro Cutud (se også bildet over), hvor frivillige lar seg bli halvveis naglet til korset. Selv om den katolske kirke har offentlig tatt avstand ritualet, sier filippinske myndigheter at de ikke kan stoppe de troende fra å korsfeste og piske seg selv. I San Pedro Cutud er det legepersonell tilgjengelig som kan gi de frivillige stivkrampesprøyte og annet nødvendig medisinsk om det trengs.
Opprinnelig publisert påsken 2014.