- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Førdefestivalen i år blir nummer 24 i rekken, og har blitt holdt hver første langfelg i juli.
– I år vil det falle på datoene 4. til 7. juli, forteller kommunikasjonssjef Torill Faleide til utrop.no.
Et av trekkplastrene denne sommeren blir ørkenbluesbandet Afel Bocoum & Alkibar fra Niger. Bandet som vanligvis henter sin inspirasjon fra elvebredden i et ørkenlandskap vil nå få frodig, grønt fjell- og fjordpreget vestlandslandskap å boltre seg på. For årets tema blir “natur og musikk”.
– Vi velger å fokusere på at musikere i alle kulturer i sterk grad har vært inspirert av naturen, forteller Falleide videre.
300 artister
Festivalen er et knutepunktsfestival, og er i likhet med Mela blant de største flerkulturelle og interkulturelle arrangementene i kultur-Norge.
– Kanskje det vesentligste forskjellen er at vi er en billetert festival, mens Mela er gratis.
Til Førde i år skal det komme 300 artister fra 30 land, og et hundretalls konserter og andre kulturarrangementer. Men istedenfor store konsertlokaler har man valgt en annen vri.
– I år regner vi med rundt 30.000 besøkende fra hele Norge og utlandet, både musikkinteresserte og presse. Vi har bygget opp et varemerke og en filosofi som folk kjenner seg igjen i, og som går ut på å presentere artistene i mindre og mere intime scener, som kirkelokaler eller ute på gårdsplasser.
Hva er formålet med dette?
– Vi har hatt gode erfaringer i en årrekke fordi publikum oppfatter disse mer intime konsertopplevelsene som noe mer eksklusivt.
Norsk aspekt
Og midt opp i all det flerkulturelle er også Førde en av de fremste scener for norsk kultur.
– Tilbakemeldingene fra de tradisjonelle folkemusikkmiljøene er som regel positive. Artistene vil til Førde nettopp for å få med seg kulturutvekslingen, og fordi festivalen er en av de fremste utstillingsvinduer for nasjonale og internasjonale folkemusikkmiljøer.