- Utrops utgave 48 – 2024 er ute nå! - 12.12.2024
- Forside av utgave 48-2024 - 12.12.2024
- Utrops utgave 47 – 2024 er ute nå! - 05.12.2024
Samfunnsdebattanten kommer med sterke reaksjoner på tegningen via Facebook for bruken av blackface for å forestille dronningen med svart hudfarge.
– Dronning Elizabeth med blackface som illustrasjon på det de kaller for “mangfold i monarkiet”. For en jævla søppelavis. De vet god hva de holder på med, skriver Abdi
Tegningen ble publisert sammen med en kommentarartikkel skrevet av Aftenpostens politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim.
Ifølge Norsk Wikipedia oppfattes “blackface” som et rasistisk symbol på hvites historiske undertrykkelse og latterliggjøring av folk med mørk hud. I dag er derfor blackface-maske ansett som svært upassende i vestlig underholdningskultur, også når det gjelder satire.
Forsvarer bruken
Overfor Utrop forsvarer politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim tegningen av dronning Elizabeth i “blackface”.
– Kommentaren og tegningen handler om debatten som ble utløst av intervjuet med Meghan Markle og prins Harry om potensiell rasisme i det britiske kongehuset, og om arbeidet i det britiske kongehuset med en mangfoldstrategi. Kommentaren og tegningen belyser blant annet hvor vanskelig det er å sikre mangfold i monarkiet der kjernen er en familie og at posisjoner går i arv. I avistegningen brukes satire for å sette en problemstilling på spissen. Her gjør den det for å få frem hvordan det britiske kongehuset sliter med å håndtere debatten om rasisme og med å få til mangfold.
Kontrovers som virkemiddel
– Regnet dere med sterke reaksjoner?
– Både rasisme og monarki er temaer som kan utløse debatt.
– Vil Aftenposten fortsatt vurdere kontroversielle virkemidler i sine illustrasjoner?
– Aftenposten vil fortsatt ha rom for satire på våre flater, ikke minst gjelder det avistegningen. Hva som er kontroversielt, vil det naturlig nok være ulike synspunkter på.
– Du kan ikke bare rope rasisme fordi det er blackface
Instagram-kontoen, Rasisme_i_Norge har også fremmet kritikk mot Aftenposten. I kommentarfeltet er det flere som tar til motmæle mot kontoen. Én av de som har engasjert seg i debatten, er komiker Jonna Støme.
– Jeg reagerer på fundamentalisme, uansett form. At alt skal være rasisme, uansett. Jeg anklaget dem vel for å bruke det samme fundamentalistiske tankesettet som vi har sett med Muhammed-tegningene. De definerer noe, og så etterspør jeg, og da sier de at «verden» har satt den definisjonen. Det blir litt arrogant, sier Støme til Nettavisen.
Tegningen i Aftenposten er laget av Marvin Halleraker, som utdyper tankegangen bak karikaturen overfor Nettavisen.
– Tanken er å anskueliggjøre den britiske kongefamiliens klossete forsøk på å vise at de ikke er rasistisk, samtidig som dronningen på tegningen bærer en kjole med portrettet av Meghan Markle, der det diagonale, røde ordensbåndet antyder at hun ikke slipper inn. Formen på tegningen er ikke saklig, sier Halleraker.
Han understreker også at det ikke er meningen å fremstille dronningen som rasistisk, men at det handler om en institusjon i sin helhet.