- Stor interesse for tilskuddsordninger på kulturfeltet - 05.11.2024
- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
I 2011 ble 14 personer innlagt på sykehus med alvorlig forgiftning etter å ha spist giftig sopp. Halvparten av disse hadde utenlandsk opprinnelse, ifølge NRK.
Et typisk eksempel kan være asiatere som plukker den giftige hvite fluesoppen, som ligner på spiselige fluesopparter i hjemlandet. Eller østeuropeere som forveksler spiss giftslørsopp med en matsopp fra hjemlandet.
Oslo-og omland sopp-og nyttevekstforeningen, Neslekremla, arrangerer blant annet på bakgrunn av denne informasjonen i høst fire gratiskurs for denne gruppen under navnet Gratis soppkurs for fremmedspråklige.
– Høy interesse
Kursene varer fem timer hver og er en kombinasjon av teori og praksis, ifølge kursleder Woon Long (bildet).
– I år er det tredje år på rad vi avholder kurset. Nytt for denne gang er at vi skal ha fire ulike kurs grunnet høy behov og interesse, sier Long til utrop.no.
Hva er hovedformålet med kurset?
– Vi kommer til å lære folk om ulike former for matsopper, og ikke minst om å kunne skille de spiselige fra de giftige. Grunnen til at mange nykommerne topper soppforgiftningsstatistikken er rett og slett manglende kunnskaper om den norske soppfloraen.
Livsviktig
Gratiskursene avholdes i hele landet. Her i Oslo, eller nærmere sagt på Linderudkollen og Skullerudstua, vil kursene avholdes i tidsrommet 29. august til 21. september.
Hvorfor bør folk gå på kurset?
– Foreningen har vært i kontakt med ulike referansemiljøer slik at flest mulig får med seg budskapet. Vi anser dette som livsviktig kunnskap. I tillegg er dette viktig sosialt. Her får man gått i friluften og kanskje skape nye venner?, påpeker Long.
Også Helsedirektoratet er med og bidrar til kurset.
– Vi gir soppkurset for fremmedspråklige 40.000 kroner fra budsjettet vårt, sier informasjonsansvarlig Finn Oluf Nyquist i Helsedirektoratet til utrop.no.