kultur

Musikk som våpen

Fra venstre: Musiker Tamer Abu Ghazaleh fra Palestina, musiker og samfunnsdebattant Rokia Traoré fra Mali, leder for paneldebatten Kristin Danielsen, sangerinne Maryam Saleh fra Egypt
Foto: Koubang M Enyam
Under årets Oslo World Music Festival, møttes musikere fra hele verden for å diskutere musikkens innvirkning på vanskelige samfunnsspørsmål.  
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Et panel av internasjonale ansikt var på plass på Nobels Fredssenter forrige uke under årets seminar “Music as a weapon”. Panelet diskuterte de ulike måtene musikken kan ha en innvirkning på samfunnet og deres innbyggere.

Diskusjonen om musikk som våpen forener ulike personer fra ulike deler av verden og deres erfaringer som musikere og samfunnsengasjerte var et viktig fokuspunkt for diskusjonen. Den arabiske våren er en inspirasjon for den unge Maryam Saleh, og hun bruker musikken som uttrykksform for å engasjere publikum. For Manny Ansar fra Mali brukes musikken til å samle et splittet folk og til å understreke den kraften som finnes i ord og rytmer.

Rive ned skiller
– Musikk er et verktøy som forener folk, mens våpen er noe som får folk til å gjemme seg i frykt og forlate gatene så har musikken den motsatte effekten. Den har kraften til å rive ned skiller, skape tilhørighet og en bevissthet rundt store konflikter. Musikk kan være et våpen for fred, sier Ansar som er ansvarlig for musikkfestivalen Festival du desert.

Tamer Abu Ghazaleh fra Palestina fortalte hvordan han bruker musikken sin til å påvirke, inspirere og motivere folk i hele verden.
Foto : Koubang M Enyam

Arrangementet ble holdt i forbindelse med Oslo World Music Festival og mange var møtt for å diskutere musikkens innflytelse på samfunnet. Debattantene var fra alle verdens hjørner, og foregikk delvis på engelsk og fransk.

Sangerinnen Rokia Traoré var en debattant under arrangementet, og fortalte hvordan hun bruker sin musikk til å ta opp omstridte tema.
Foto : Koubang M Enyam

– Musikk kan brukes særlig for å fremme fred, men i noen tilfeller kan det også være et uttrykk for krig og hat. Heldigvis er de fleste artister ambassadører for fred, men noen ganger klarer ledere og statsoverhoder å overtale artister til å være det motsatte – et våpen i krig og et våpen for hat, sier Yusuf Mahmoud fra Tanzania, som er festivaldirektør for musikkfestivalen Sauti Za Busara på Zanzibar.

Musikk for rettferdighet
Brahim El Mazned arrangerer festivalen Timitar i Marokko og forteller at musikken finnes i det offentlige rom –at folk strømmer til festivalen fra fjernt å nært for å dele musikken sin med andre på tvers av kulturer.

– Hos oss er det en tradisjon å samle mange folk fra flere regioner etter innhøstningen av grønnsaker om sommeren, til den såkalte mousem, innhøstingsfestivalen. Flere tusen folk samler seg for å ta del i festlighetene, og musikk har alltid vært et middel for kommunikasjon mellom folk, sier El Mazned.

Musikkens budskap kan samle et folk og det kan splitte et folk. Artistene som deltok i diskusjonen i år hadde på hver sin måte opplevd at musikken kan brukes som et våpen i kampen for rettferdighet.