Fra glemte til anerkjente veteraner

En såret indisk soldat bæres av sine kompanikamerater, mens en skotsk regimentsoldat spiller sekkepipe
Foto: ©The British Library Board
Bidragene fra Storbritannias asiatiske kolonier har lenge vært ukjent, til tross for at man greide å samle verdens 1,5 millioner til å kjempe en krig på europeiske krigsmarker, ifølge British Library.

I dag er det 95 år siden kanonene stilnet på alle fronter, og første verdenskrig ble formelt avsluttet den 11.11, elleve minutter over elleve. Storbritannia og andre land som deltok i den fireårige og svært blodige konflikten, markerer dagen, kjent som Rememberance Day, med både valmuesymboler, flagging og ett minutts stillhet.

I de senere årene har det britiske samfunnet i stadig større grad anerkjent det som i flere tiår var ukjent krigshistorie: nemlig de mange millioner frivillige fra de daværende asiatiske koloniene som kjempet på deres side mot sentralmaktene (Tyskland, Østerrike-Ungarn og Tyrkia). Over 30 år etter stilte mange opp på nytt for å kjempe mot Hitlers Tyskland og nazismen.

Viktig tidsskille
Verdenskrigen markerte et viktig tidsskille, skriver nettseksjonen Asians in Britain på British Librarys offisielle hjemmeside.

Soldater fra høylandsregimentet sammen med indiske doghraer fra Kashmir-provinsen i de franske skyttergravene, fotografert i 1915.
Foto : ©The British Library Board

– For første gang, ble soldater fra det indiske subkontinentet satt til å kjempe på europeisk jord. Indere, punjabere, bengalere og andre sør- og øst-asiatere kjempet tappert på land, luft og sjø, sammen med britiske tropper. Soldater fikk mange utmerkelser for tapperhet, og flere av krigsminnesmerkene er vitnesbyrd om de som ofret sine liv for Storbritannia.

Kom i grevens tid
Førstegruppe med 28 500 indere kom til vestfronten 26. september 1914 og spilte en avgjørende rolle i å holde linjen.

– Flere kommandanter har sagt at kolonisoldatene kom “i grevens tid”. Flesteparten kjempet i slagene ved Ypres, Neuve Chapelle, Somme og Passchendaele og i enda større antall i Mesopotamia (nå Irak). 

Kolonisoldatene kjempet ikke som en egen hær, men sammen med resten av den britiske hær, noe som ga en fleretnisk sosial interaksjon.

– Fellesopplevelsen av grusomhetene under skyttergravskrigen førte til et samhold på tvers av hudfarge, religion og etnisitet som inntil da ikke hadde eksistert, skriver bl.uk.