- Utrops utgave 26 – 2019 ute nå! - 11.07.2019
- Ingen uavhengig jury bak prisutdelingen - 01.07.2019
- Rashidi skrev bok om anus - 31.05.2019
Flere og flere innvandrerbutikker som selger frukt og grønsaker, og du har sikkert sett en del grønsaker du ikke kjenner igjen fra norske middagsbord. Se på bildene under og titt etter neste gang du er innom din innvandrerbutikk – det er slettes ikke usannsynlig at du vil nikke gjenkjennende!
Avokado
Tropisk avokadoarter har gjerne grønt eller purpurfarget skinn. De kan variere endel i størrelse, men de er oftest som en stor pære eller eple. En moden frukt er ganske myk inni, men skal føles passe hard når man presser forsiktig på skinnet med hendene.
Del den modne frukten i to, ta vekk steinen og eventuelt brunfarget kjøtt. Avokadoene kan spises rett fra skinnet, gjerne etter at du har drysset litt salt og pepper over og litt sitronsaft krystet over. Halvdelene kan gjerne også fylles med reker og annen sjømat, med en sjømatdressing som Thousand Island over. Avokado-pure smaker godt i supper og andre retter.
Du får kjøpt avokado i de fleste vanlige butikker. Kjøp dem gjerne harde og modne dem selv.
Kokebananer
Vanlige bananer kan nok brukes som grønsak når den er umoden, men det er gjerne spesielle typer, såkalte kokebananer, som brukes. Det finnes mange varianter, som regel så er de tykkere og mer firkantede enn vanlige bananer. Fargen på kjøttet kan variere fra hvit til mørk oransje. De fleste variantene kan brukes både umodne, halvmodne og modne, men ofte på forskjellige måter.
Det vanlige er at man koker, baker eller damper kokebananene i skallet og tar det av før servering. Man kan også ta av skallet på grønne, ukokte bananer, kutte dem i tynne skiver og steke dem som chips. De kan også stekes hele, gjerne i ovn sammen med kjøtt. Modne bananer kan kokes, bakes eller dampes i skallet. Ta det av og kok bananene lett et par minutter med kokosnøttmelk eller fersk kokosrasp.
Okra
Det finnes flere varianter av okra, men alle er grønne eller grønnaktige, og ligner kanskje på en chilipepper med firkantede sider. Pass på at de ikke er flekkete eller mugne. Velg ung okra, for moden okra har masse uspiselig fiber.
Kutt av stammen på okraene uten å kutte selve belgen, for gjør du det vil innholdet renne ut i kokevannet. Vask dem godt og kok i lettsaltet vann til de er myke. Server som vanlig grønnsak, gjerne med litt smør over. Kan brukes kald i salater,
Bittermelon
Bittermelonen er en klatreplante med frukter som kanskje kan ligne litt på store sylteagurker, men de er mer knudrete og har glattere skinn. Når bittermelonen modner blir den gul, og frøene inni blir ganske store og harde. Det er særlig den asiatiske innvandrerne i sydhavet som elsker den bitre grønsaken, og den tillegges gjerne medisinske egenskaper.
Del bittermelonene i to på langs og fjern før og frømasse. Deretter kan de deles i biter og marineres en god stund i løk, hvitløk og krydder før de dampes eller bakes. For å fjerne mesteparten av bitterheten kan de sprinkles med salt en stund før marineringen (asiatene syntes det er den bitre smaken som gjør dem ekstra gode). Noen foretrekker også å marinere dem en god stund i soyaolje og så steke dem.
Du kan få kjøpt bittermelon i mange innvandrerbutikker, og prøv gjerne varianten med å marinere den i soya før den stekes!
Søtpoteter
Søtpoteter er ganske utbredt over hele sydhavet, og er en av de få rotfruktene som også kan dyrkes på atollene. Det finnes en rekke varianter. Noen er oransje og søte, men andre arter er hvite og nesten uten søtsmak. Det finnes også en purpurfarget variant som har en god smak og konsistens.
Søtpoteter tilbredes og brukes gjerne som vanlige poteter. Det mest vanlige er at man ikke tar av skinnet, da det er lettere å fjerne skinnet etter koking. Rå, skrelte søtpoteter misfarges også raskt. Søtpotetene vaskes og skrubber potetene godt. Bakes, kokes eller dampes på samme måte som vanlige poteter. Kan serveres med smør eller klippet gressløk, eller moses til en fin potetstappe.
Du kan kjøpe sydhavets grønnsaker på innvandrerbutikker på Grønland.