- Nye innvandringsregler og deres betydning - 18.11.2024
- Styrk din tilstedeværelse på nettet for digital vekst med one.com - 18.11.2024
- Hvorfor støtter vi Sofia Rana? - 16.11.2024
Ser du etter en bok som tar tyren ved hornene når det gjelder å ta opp absolutt alle de kontroversielle temaene ved det å vokse opp med to kulturerer, så er iLove den rette boka. Her blir man servert historiene til unge voksne med minoritetsbakgrunn som bryter med samfunnets normer på begge sider av bindestreken, som det står i boka.
Tenketanken Minotenk lanserer boka iLove 19. januar. Forfatter Ellen Reiss som tidligere har utgitt boka “Søstre”, har denne gangen intervjuet flere profilerte personer med minoritetsbakgrunn. Blant annet har hun spurt Ayaz Hussain aka Kasim Bader, den populære skikkelsen fra VG’s nett tv-serie, om kjærlighet. Han snakker om hvordan kjærlighet ikke er som vi ser i Bollywoodfilmer. Forelskelse og kjærlighet er helt forskjellige ting, forklarer han.
Ut av skapet
Iram Haq på sin side forteller om seksualitet ved å bruke sin film “Jeg er din” sin hovedrolle person Mina som eksempel. Minoritetskvinner har også en seksualitet, noe som blir feid under teppet og gjemt bort, ifølge Haq. I tillegg har Minotenks prisvinner Laki Gjesti fortalt om sin erfaring med omskjæring. Ikke nok med det, vi får også historien til Skeiv verdens leder Usman Alis historie om hvordan reaksjonen til familien og venner var da han kom ut av skapet.
Minoritetskvinner har også en seksualitet, noe som blir skjøvet under teppet og gjemt bort, ifølge Haq.
Alle historiene er like viktige og gjenspeiler opplevelsen til mange ungdommer som selv vokser opp midt imellom to kulturer. Jakten på identiteten blir tatt opp i flere av historiene, spesielt i Warsan Ismails og Noor Jdids historier. Her får leseren innblikk i flere erfaringer fra deres barndom.
Frigjørende reiser
Reiss har også tatt turen til Malmø der hun har intervjuet to aktivister som jobber frivillig på Sveriges største fritidsklubb. Huseyin Hasan forteller om sin ferd fra gettoen i Sverige til Australia for så å vende tilbake som en ny mann. I tillegg får vi vite historien om Alan Ali som spenner med ungdomserfaringer med å banke opp nynazister til å bli ansvarsbevisst ungdomsarbeider.
Boka har flere interessante intervjuobjekter og forfatteren deler også sin egen historie som pønker i en liten by. Hun sammenligner sin erfaring med jenter bruker hijab, og det er ikke stor forskjell på folks reaksjoner, viser det seg.
Nyttig informasjon
Reiss har tatt mange spennende bilder av informantene som viser flere sider av samme person. Boka har også tatt bruk av tegneserier for å ta opp tabubelagte temaer på en humoristisk måte. Vi får også grundig informasjon om ulike temaer som hva menneskerettigheter, identitet og hva patriarkatet betyr. Dette er nødvendig spesielt for unge som har flyttet til Norge i ung alder og ikke får den samme tilgangen til denne informasjonen som de som er vokst opp her.
Dette er en lettlest og enkelt forståelig bok som bør inn i pensum på ungdomsskolene. Mange barn som vokser opp med to kulturer har de samme utfordringer, og kan få stor hjelp ved å lese historiene om unge som har vært igjennom eller befinner seg i samme situasjon.
Fakta:
Tittel: iLove – Identitet og kjærlighet (2014)
Forfatter: Ellen Reiss
Medforfatter: Linda Alzaghari
Utgiver: Minotenk