Variert kost til Human Rights Human Wrongs

Aliaa Mahdi har etter at hun kom til Sverige knyttet seg til feministgruppen Femen. Her aksjonerer hun sammen med andre Femen-aktivister utenfor den egyptiske ambassaden i Stockholm med henholdsvis Torahen, Koranen og Bibelen
Foto: Skjermdump/YouTube
Syria-krigen, narkomusikere i Mexico og ukrainske faminister blir noen av ingrediensene under årets festival, som går av stabelen 4. februar.

Åpningsfilmen, som går samme dato, blir hviterussiske Dangerous Acts. Filmen tar for seg situasjonen i Hviterussland med særlig vekt på tiden rundt og etter siste valg, i 2010. Hovedpersonene er tilknyttet Belarus Free Theater, og seerne får et innblikk i hvordan man kan bruke kunst og teater i kampen mot det mange kaller for “Europas siste diktaturstat”. Opposisjonspolitikeren Andrei Sannikov er med i filmen og sammen med Helsingforskomiteen har Human Rights Human Wrongs invitert ham til Oslo for å introdusere filmen.

En kultur som påvirkes av volden
Krigen mot narkokartellene har gjort deler av Mexico til noen av de farligste stedene å være på kloden. Volden er så massiv og invaderende at den totalt endrer samfunnet og kulturen. Fenomenet tas opp av amerikaneren Saul Schwartz´ Narco Cultura.

Musikkformen narcocorridos har blitt svært populær, på samme måte som nord-amerikansk gangsterrap skaper helter av mafialedere og glorifiserer vold. I denne sterke filmen møter vi mennesker i byen Juárez og ser hvordan volden påvirker livene deres.

Se trailer av filmen her.

Sterkt om Syria-krigen
Return to Homs er et veldig sterkt vitnesbyrd fra innsiden av krigen i Syria. Vi følger Basset, en karismatisk ung fotballspiller og sanger, fra å lede fredelige demonstrasjoner til å bli leder av en lokal væpnet militia. Filmen var åpningsfilm på IDFA i Amsterdam og vises på Sundance-festivalen nå.

Visningen av Return to Homs og debatt med Orwa Nyrabia arrangeres i samarbeid med Frontline Club Oslo og Le Monde diplomatique. 

Les Truls Lies anmeldelse av filmen.

Verdensomfattende protester
Over hele verden finnes det protestbevegelser som med fredelige midler forsøker å gjøre verden til et bedre sted. Hva har de alle til felles og hvordan kan vi bedre vise solidaritet med hverandre? Arman and Arash Riahis Everyday Rebellion forsøker å gi et svar på dette.

The Yes Men, de toppløse feministene i FEMEN (bildet), Occupy Wall Street, Indignados, motstandsbevegelser i Iran og Syria er noen av de som er med i denne filmen. Her reflekterer man over både metodene som brukes, og hva deres aktivisme kan føre til.

Se trailer av filmen her.

(kilde: dokumentarkino.no)