- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Psykologer ved universitetene i Sussex og Surrey undersøkte to svært ulike samfunn; studenter ved et universitet i England og Himba-folket i Namibia. Her lever sistnevnte delvis nomadiske liv med lite kontakt med den industrialiserte verden.
Psykologene ville slå hull på myten om at fargene vi foretrekker er de samme over hele kloden.
– Vi var skeptiske til påstandene om at fargepreferanser var universelle og biologiske, sier en av forskerne bak studien, førsteamanuensis Anna Franklin ved University of Sussex, til forskning.no.
Ulike erfaringer avgjør
Tidligere studier har konkludert med at folk i flere land liker blått og misliker mørk gul, men det har vært i industrialiserte samfunn med mange av de samme inntrykkene. Det er stor sjanse for at testpersoner både i USA og Japan er globale konsumenter.
Briter og himba-folk lever derimot helt ulike liv, og det viste seg i fargene de valgte. Britene likte blått, en farge som kan gi positive assosiasjoner til himmel, friskt vann og generell sunnhet. Studentene likte ikke den gulgrønne fargen chartreuse. I mange samfunn forbinder folk gulgrønne farger med det man bør holde seg unna, som mat som har blitt råtten, eller avføring.
Forskerne vet ikke hva som fører til at noen liker visse farger.
– Her ville det vært interessant å undersøke hvorfor det er kulturforskjeller når det gjelder fargepreferanser, sier Franklin til forskning.no.