- Jeg blir aldri etnisk norsk - 17.02.2022
- En farlig tid - 17.11.2016
- Et annerledes Soweto - 17.08.2016
Som toåring ble Kamara skutt i ryggen under krigen i Sierra Leone. Hun kom til Norge da hun var tre, og bor med sin onkel i Oslo. Nå bruker hun sin erfaring til å hjelpe andre funksjonshemmede. I serien “Nye forbilder” treffer vi ti unge voksne med minoritetsbakgrunn. De har røtter fra forskjellige steder i verden, med hver sin unike historie. Sally er den vi blir kjent med i første episode.
– Jeg liker å hjelpe folk, og jeg er jo funksjonshemmet, men jeg vil gjøre noe for mitt land. Jeg vet hvor mange som har slitt og fortsatt sliter, sier Kamara.
Hun ser på det som sin plikt å hjelpe dem i hjemlandet som er i vanskelige situasjoner. Hun har egen blogg og hun ser på det som et samfunnsansvar å skrive og dele sine erfaringer.
– Er du utlending, så vet du at du har et ansvar for å faktisk bli noe i verden. Slik kan du forsvare deg mot de negative kommentarene som utlendinger får, sier hun.
– Som funksjonshemmet ung jente føler jeg at jeg har et ansvar for å representere andre som ikke tør å ta ordet, sier hun.
Eget modellprosjekt
Kamara har alltid vært midtpunkt i vennegjengen og beskrives som en livsglad jente med stort pågangsmot.
I dag jobber hun aktivt med Project Leone, hvor de samler inn klær til hjemlandet. Kamara ønsker at moteprosjektet etterhvert skal bli en nettbutikk der pengeinnsamlingen kan fortsette.
– En vakker dag håper jeg å få i gang mitt eget modellbyrå, men akkurat nå fokuserer vi på at Project Leone skal bli the bomb, kjempefantastisk, sier Kamara.
Hun er provosert over manglen på variasjon i modellyrket. Målet hennes er å sette sammen et moteshow der andre med nedsatt funksjonsevne kan delta.
– Det gjør meg så sint, at jeg aldri har sett en funksjonshemmet person gå den løperen sammen med funksjonsfriske, sier hun.
Ti dokumentarfilmer
Organisasjonen Vibro – som også kalles Vi bryr oss – består av mennesker som ønsker å ta tak i samfunnsproblemer. Det er studenter ved diverse medie- og kommunikasjonslinjer i Oslo som har realisert prosjektet Nye forbilder. Dokumentarserien presenterte sin første av ti dokumentarfilmer om unge mennesker med flerkulturell bakgrunn som ønsker å utrette noe i samfunnet. Serien vises på Vibros nettsider.
H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit var tilstede under premierefesten da VIBRO lanserte den første av ti episoder av sitt dokumentarprosjekt “Nye forbilder”.
Positive rollemodeller
Vibro ønsker å nyansere bildet av minoritetsungdom som skapes i media. Yvan Bayisabe og Fredrik Mosis startet organsiasjonen for å male et nytt bilde av minoritetsungdom.
– Yvan var misførnøyd med måten minoriteter ble representert i media. Gjennom vårt nettverk og anbefalingene til elevene som har vært med på prosjektet, fant vi forbildene, forteller Mosis.
– Vi så etter folk som har utrettet noe i samfunnet, som er på vei til å oppnå noe i samfunnet. Vi tenkte at ungdommer lett kan appellere til andre ungdommer, og derfor har vi lett etter folk i 20-årsalderen, så det ikke er for stor avstand mellom dem og ungdommene vi ønsker å nå, forteller jusstudent Yvan Bayisabe.
Han er takknemlig for at også kongehuset var representert under lanseringen av prosjektet.
– Det føles veldig bra å få en så stor anerkjennelse. Det viser at dette er aktuelt, og at veldig mange ønsker at det kommer flere unge forbilder, sånn at de kan vise et annet bilde enn det som vi vanligvis ser i media, sier Bayisabe.