Filmer uten menn i hovedrollen vekker oppsikt i India

Kvinnene erobrer Bollywood

Juhi Chawla er en av hovedrolleinnhaverne i filmen Gulaab Gang
Foto: Wikimedia Commons
Tøffe og fryktløse kvinner som bryter med stereotypier, har for alvor blitt et fenomen i Bollywood.

Filmindustrien i Bollywood har produsert den ene banebrytende filmen etter den andre de siste årene. Filmer som røsker kraftig opp i den tradisjonelle kvinnerollen som har regjert i Bollywood. Det er ikke lenger den skjøre og hjelpeløse kvinnen som må reddes av en helt som gjelder. Tvert imot gir de nye og tøffe heltinnene sine hardtslående medsøstre i Hollywood endelig konkurranse.

Kvinnekamp
Gulaab Gang er et godt eksempel. Den hadde premiere en dag før kvinnedagen 8. mars og er en sterk film som tar for seg den indiske feministgruppen Gulabi Gang (Rosa-gjengen). Filmen er ikke en direkte en biografi over leder Sampat Pal Devis liv, men er basert på faktiske hendelser knyttet til Gulabi Gang, ifølge regissør Soumik Sen.

Produsent Anubhav Sinha valgte å slippe filmen 7. mars som en hyllest til alle kvinner i landet. I forbindelse med lanseringen av filmen ble kampanjen Believe dratt i gang. Målet er å få fram kvinner som kjemper for sine rettigheter. Folk sender inn forslag, hvorav 20 historier blir trukket frem. Deretter lages små filmsnutter av de beste historiene. De skal både sendes på tv og selvsagt deles på internett.

Madhuri Dixit spiller i Gulaab Gang og er en av skuespillerne som har bidratt til den nye bølgen av sterke kvinner i Bollywood.
Foto : Wikimedia Commons

Det har kommet et vell av filmer de siste årene der indiske skuespillerinner inntar mer og mer feministisk inspirerte roller.

Filmen har ingen mannlig skuespiller i hovedollen, noe som er uvanlig for en Bollywoodfilm. Derimot har den to kvinner i ledende roller. Den legendariske skuespillerinnen Madhuri Dixit spiller rollen som Rajjo. I sin lange filmkarriere har Dixit jobbet i mange kvinneorienterte filmer og flere ganger spilt rollen som sterke indiske kvinner, selv om det har vært mange tradisjonelle kvinneroller også. Dixit måtte trene sjeldne kampsportformer som Shaolin Kung Fu, Pekiti-Tirsia Kali og Shaolin Chin Na for filmen, og hun gjorde selv nesten alle stuntene. Den andre hovedrolleinnehaveren er Juhi Chawla, som spiller skurken Sumitra Devi, en mektig og beryktet politiker.

Tannishtha Chatterjee spiller også i filmen Gulaab Gang.
Foto : Wikimedia Commons

Norsk dokumentar
Også i Norge har filmen fått oppmerksomhet. Den norske dokumentarfilmen Gulabi Gang, laget av den indiske regissøren Nishtha Jain og den norske produsenten, fotografen og manusforfatteren Torstein Grude i Piraya Film, hadde norsk kinopremiere 18. januar 2013. I Bundelkhand-regionen i India er kvinnene, som er de fattigste og svakeste i samfunnet, utsatt for undertrykking og overgrep. Gjengen i rosa sarier er en borgerverngruppe som kjemper for kvinners rett på grasrotnivå i indiske landsbyer. Dokumentaren ble også vist på flere festivaler internasjonalt og vant flere priser og var en del av hundreårsmarkeringen for norske kvinners stemmerett i 2013.

Kangana Ranaut spiller en av hovedrollene i den ferske filmen Queen.
Foto : Wikimedia Commons

Transformasjon
Filmen Queen hadde premiere samme dag som Gulaab Gang i India. Denne filmen handler om en 24 år gammel jente fra Punjab som bor i byen Delhi. Hun er en tradisjonell indisk jente som blir fulgt overalt av sin bror, som skal beskytte henne. Hun får aldri anledning til å klare seg alene. Like før hun skal gifte seg, dør forloveden hennes i en bilulykke. Hun velger å reise alene til Paris på det som skulle ha vært deres bryllupsreise. Filmen viser hvordan hun vokser som individ og gjenoppdager sin identitet, når hun plutselig havner i en situasjon der hun må klare seg på egen hånd.

Lisa Haydon spiller i filmen Queen.
Foto : Wikimedia Commons

Filmen Highway, som hadde premiere 21. februar i år, viser også en annerledes kvinnerolle enn man er vant til på det indiske lerretet. I filmen møter vi en jente som er ute med sin forlovede. De skal gifte seg om noen få noen dager. Hun blir kidnappet av en gjeng kriminelle som tar henne med på en lang reise. Jenta ser først på seg selv som et offer, men etterhvert begynner hun å føle seg fri. Hun oppdater at ikke lenger trenger å følge alle de reglene som tynget henne i hennes “normale” liv. Hun oppfører seg som sine kidnappere, går i deres klær og forvandler seg til en tøff og maskulin jente.

Alia Bhatt spiller en av hovedrollene i filmen Highway.
Foto : Wikimedia Commons

Budskap
Hadde disse filmene vært de eneste, kunne man kanskje avfeid den feministiske bølgen i Bollywood som et blaff, men faktum er at det har kommet et vell av filmer de siste årene der indiske skuespillerinner inntar mer og mer feministisk inspirerte roller. En ikke uvanlig vri er at den stakkarslige indiske jenta blir transformert til en selvstendig kvinne i løpet av filmen. Det gir et signal til Indias kvinner om at de ikke er ofre og kan klare seg selv gjennom overgrep. Disse filmene var med på å gi et viktig budskap i forbindelse med kvinnedagen 8. mars. 

FAKTA

Nyere filmer med sterke kvinner i sentrale roller:

Gulaab Gang
Regissør: Soumik Sen
Produsent: Anubhav Sinha
Distribuert av: Sahara Movie Studios

Queen
Vikas Bahl
Produsent: Anurag Kashyap og Vikramaditya Motwane
Distribuert av: Viacom 18 Motion Pictures

Highway
Regissør: Imtiaz Ali
Produsent: Sajid Nadiadwala og Imtiaz Ali
Distribuert av: UTV Motion Pictures