Jobber mot stigmatisering av funksjonshemmede

Overkommer alle hindre

Salamatu Kamara mangler ikke pågangsmot. Hun ble lam etter at hun ble skutt i hjemlandet Sierra Leone. Hun har selv ingen menneskelige forbilder fordi hun mener at ingen er feilfri
Foto: Koubang M Enyam
Salamatu "Sally" Kamara ble lam allerede som lite barn etter at hun ble skutt under krigen i Sierra Leone. Nå hjelper hun andre som har lidd under konflikten i det vestafrikanske landet. 
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

– Jeg vil gjøre noe som kan få dem til å tenke at de har det litt bedre, sier hun.

For Kamara er det viktig at andre med funksjonshemninger får bevare sin stolthet. Med Project Leone vil hun være et steg nærmere å realisere drømmen om sitt eget modellbyrå. Et mål er å utfordre det rådende motebildet. 

– Jeg ønsker å bryte ned det stigmaet folk med funksjonshemninger møter.

Salamatu Kamara er initiativtaker til Project Leone (PL). Det arrangeres et moteshow hvor inntektene skal gå til Sierra Leone.
Foto : Salamatu Kamara

Uansett hvordan du ser ut, og hva samfunnet har sagt om din kropp, om hudfargen din eller din status, kan du være med i Project Leone.

Hun forteller at hun kan reagere kraftig på urettferdighet og diskriminering. 

Fargerike mønstre og mye farger går igjen i African Print stoffet som Project Leone bruker på klærene de lager. De skal ha et moteshow hvor inntektene skal gå til Sierra Leone.
Foto : Vlisco https://www.facebook.com/vliscofashion?fref=ts

– Jeg har lært å beherske meg, men om du sier noe jeg ikke liker, får du høre det med en gang. Jeg godtar ikke hva som helst bare fordi jeg sitter i rullestol, sier Kamara. 

Nå jobber hun med et moteshow hvor modeller med ulike fysiske funksjonshemninger skal vise frem klær fra hennes egen kolleksjon.

Egen kolleksjon
Kamara har sammen med venner og bekjente laget kleskolleksjon inspirert av afrikanske klær og mønstre, såkalt African print

– Siden dette er noe som skal hjelpe Afrika, vil jeg at arbeidet skal representere så mye som mulig av Afrika, sier hun. 

Modellene er ikke profesjonelle, og målet er å vise at funksjonshemmede personer også kan være modeller.

– Dette er jenter som har slitt med selvtillitsproblemer, folk som er funksjonshemmede og som ikke kjenner til modellyrket fra før. Det er disse menneskene vi vil ha med, sier Kamara. 

Det er ikke utseende som teller for Kamara.

– Uansett hvordan du ser ut, og hva samfunnet har sagt om din kropp, om hudfargen din eller din status, kan du være med i Project Leone. 

Pengene de samler inn`, skal doneres til en bedrift i Sierra Leone som lager produkter til funksjonshemmede. Klærne har de selv tegnet, og de har en skredder som syr for dem. 

Ønsker å gi tilbake
Kamara ble lam da hun ble skutt mens hun satt på ryggen til sin mor. Hun kom til Norge som treåring, og bor med sin onkel. Hun forteller at han er en av dem som har lært henne å verdsette livet og se stort på tilværelsen på tross av funksjonshemmingen. Hun forteller at inspirasjonen hennes gjerne kommer når hun blir provosert over noe.

– Når jeg blir sint, får jeg de beste ideene. Jeg kommer fra et av verdens fattigste land, og jeg vil så gjerne hjelpe mitt folk, sier hun.

Utfordringene ved å sitte i rullestol er mange, og Kamara tar ikke noe for gitt. Hun påpeker at det er vanskelig nok å være rullestolbruker i Norge, og at handikappede i hjemlandet har flere og andre utfordringer. 

– Hvor vanskelig må det ikke være? Nå er det på tide at afrikanere hjelper afrikanere i Afrika, sier hun. 

Fjerde juni i år skal Project Leone lanseres for publikum.

– Min visjon er at det går bra og at lanseringen blir en suksess. Håpet er at det kan bli et årlig arrangement.