- Norsk helt seilte med mannskap fra alle folkeslag - 26.07.2018
- Den tyrkiske Nobelprisvinneren besøkte Oslo - 07.06.2017
- En dråpe midnatt – en familiebiografi - 25.04.2017
Det ble et blått avtrykk fra høyrepolitikeren.
– Fattigdom er den verste sykdom som finnes, sier kunstneren Marcos Antonio, som opprinnelig kommer fra Den Dominikanske Republikk.
– Ideen er at vi alle er like, forteller Antonio som gjorde New Yorker av seg i 1971.
Også komiker Else Kåss Furuseth stanset opp i Spikersuppa for å gi sitt avtrykk til prosjektet, som åpenbart vekket glede blant forbipasserende på nasjonaldagen.
Ble rik
Antonio arbeidet tidligere med de rike og berømte i Den Latinamerikanske Filmfestival i Providence i Karibia, men ville satse på maleri. Siden han tjente såpass godt i sin tidligere jobb, fikk han muligheten til å gjøre kunstner av seg på heltid.
Selv har han bakgrunn i en familie på 11 og begynte å jobbe da han var fem. Målet med prosjektet Impressions of Humanity er intet mindre enn å lage verdens største kunstverk på lerret. Antonio har planer om å besøke 193 land og få håndavtrykk fra mennesker fra alle sosiale lag og grupper.
Nordmenn er både glad i verdensrekorder og i å vise solidaritet, men prosjektet floppet i Sverige.
– Overraskende fikk jeg ba bare 1400 deltakere i Sverige. Enda mer sjokkerende var det at 98 prosent av deltakerne ikke var svenske, men innvandrere. Folk var ikke interesserte i prosjektet, men heller ganske uhøflige, sier Antonio, som altså håper på nordmennene
Hittil har prosjekt besøkt 16 land, 17 med Norge. Prosjektet blir i Norge fram til 30. mai.
– En stemme til de stemmeløse
Mot denne bakgrunnen er det rart om han ikke skulle legge merke til romfolkets avtrykk i Oslos gater. Han har uttalt at han ikke gjør dette for profitt, men for å virkeliggjøre en drøm. I et intervju på nettsiden sin snakker han om tiden som direktør for Den latinamerikanske filmfestivalen i perioden 2002-2003. Her møtte alle han kjente skuespillere og regissører, Anthony Quinn, og Francis Coppola.
Ideen om å samle 5 000 fra hvert land i hele verden, uavhengig bakgrunn, religion og økonomisk status er forførende. Tidligere har Norsk Plan samlet barn i Oslos gater for å skape Verdens lengste vennskapsbånd under Barnas Maraton. Det ble ingen Guinness rekord, men samlet 8 000.
– Dette prosjektet gir en stemme til dem som ikke har noen, har Antonio uttalt i et intervju på nettsiden, og la til: – Når jeg reiser, oppsøker jeg ikke turiststeder, men går dit folk er glemt.
På nettsiden Impressions of Humanity på Facebook takker han for 17.mai-helgen og deler fargerike bilder.