- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
Verkstedsprosjektet har full støtte hos Deichmanske, og finansieres av Kulturtanken. Sist uke var det duket for åpning med tegner Flu Hartberg og rapper Felipe “Fela” Orellana, som underholdte.
For medgrunnlegger og prosjekteleder i Tøyen Tegneserieverksted, Mirjana Zivanovic, er det flere grunner til at man valgte Tøyen og nabolaget.
− Tøyen er et pulserende, flerkulturelt område som byr på mange spennende urbane fortellinger som ikke har blitt fortalt før. Og hvem kan fortelle dem bedre enn ungdommen som har tilknytning til Tøyen? Dem ønsker vi å få høre!
Fokus på urban ungdom
Fremste målgruppe er ungdom som har tilknytting til Tøyen og området, og Oslo sentrum.
Det er deres unike erfaringer fra det flerkulturelle urbane miljøet som kan skape magi både i den virkelige, men også tegneserieverdenen.
Hun viser til at det finnes forskjellige idretts- og fritidsklubber i området, men ikke noe ekte «nerdete».
− Og der kommer vi inn, for tegneserier er veldig populært blant ungdom. Som en av våre serieskapere, Flu Hartberg, sier: «Tegning er et språk alle mennesker forstår, som kan knytte folk sammen og som lar ungdom uttrykke seg med enkle virkemidler». Så vi håper å kunne bygge broer mellom kulturer og hjelpe ungdommene finne sin trygge plass i vårt flerkulturelle samfunn.
Viktig kulturmøteplass
− Hvorfor er det behov for et slik tilbud?
− For ungdommen fra Tøyen og området fortjener det! Det finnes ikke fra før og tegneserier er jo en del av ungdomskulturen.
Zivanovic ser for seg at dette kan bli en viktig arena for unge i nærmiljøet.
− Ungdommen får en arena der de kan drive med det de liker helt gratis og et sted der de kan være seg selv. Tøyen vil få et rikere kulturtilbud og kanskje også sitt eget tegneserieuttrykk. Og Norge vil få høre og lese mange nye og spennende fortellinger.
Finansiert gjennom inkluderingssatsing
Kulturtanken, en statlig fagetat for kunst og kultur til barn og unge i skolen, har hjulpet med midler via tilskuddsordningen «Inkluderende kulturliv».
− Vi er supertakknemlige for dette, for uten dem hadde vi ikke kunnet starte verkstedet. Serieteket på Deichman Grünerløkka er vår viktigste samarbeidspartner og de stiller opp med lokaler, utstyr, tegneseriebibliotek og utrolig flotte folk som gjør alt de kan for å legge alt til rette for oss. Et mer inspirerende sted er det vanskelig å finne. I tillegg er vi takknemlige for våre frivillige som bidrar med godt humør, kunnskap om tegneserier, som skaffer mat til deltakerne og hjelper til med administrasjon.
− Hva er tidsrammen for kulturprosjektet?
− Verkstedet vil i denne fasen vare åtte uker, hele september og oktober, men vi håper å kunne fortsette ved en senere anledning.