- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
– Hvis jeg må velge meg et høydepunkt er det kanskje møtet med de unge musikerne jeg vil løfte frem. Talentkonserten gjorde dypt inntrykk på meg. At unge mennesker fra ulike verdensdeler får komme hit med sine lokale tradisjoner og oppleve at de blir satt pris på og respekterte, legger grunnlaget for at vi fortsetter å skape og dele det vi har felles, men som likevel gir oss identitet og særpreg, sier direktøren for den internasjonale folkemusikkfestivalen på Førde i en pressemelding.
Årets festival, som feiret 25-årsjubileum, ble holdt 2. til 6. juli i de sedvanlige vakre omgivelsene i bykommunen ved Sunnfjord i Sogn og Fjordane. Store verdensmusikknavn som Ana Doura og Taraf de Haidouks var blant trekkplastrene i år.
Handler om følelser
En av de kunstneriske lederne for Fargespill, Ole Hamre, er opptatt av at kunstopplevelser gir emosjonell innsikt som åpner for andre måter å forstå oss selv og de rundt oss på enn ved bare rasjonell innsikt.
– Kunst kan sammenliknes med det ene øyet vårt. Mister vi det ene greier vi ikke lenger å se flere dimensjoner. Kunst må ha motstand, visst det ikke blir vanskelig så vil det aldri bli noe særlig bra, hevder han.
Slik er det også for mange av artistene, forklarer Bjørkum.
– Her må man kjempe for å få uttrykke seg og formidle sin egen kulturarv. På en jubileumsfestival hvor vi også har feiret grunnlovsjubiléet, har dette perspektivet vært viktig for oss. Vi har blitt minnet på at ytringsfrihet er noe vi har fått fordi noen andre kjempet en kamp for oss, og at vi har en plikt til å kjempe for de som fremdeles ikke får lov til å synge sangene sine i sine hjemland, sier festivaldirektøren til fordefestival.no.
Vedlagt ligger bilder fra årets Førdefestival. Bildene er gitt med tillatelse fra festivalen.