- Sakprosa-Brage til Ayesha Wolasmal - 23.11.2024
- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
For åttende gang arrangeres Eras-festivalen. I år er det første gang festivalen har et todagersprogram 23. og 24. august.
– Vi startet utifra et ønske om å dele erfaringer basert på Oslo bys flerkulturelle karakter. I starten hadde vi seks organisasjoner fra ulike minoritetsgrupper som ga liv til dette prosjektet. Nå har stadig flere hivd seg på.
Hvorfor vokser Eras som festival?
– Eras vokser i takt med at stadig nye grupper gjør seg gjeldende i Oslos kulturliv, og derav har vi måttet gjøre programmet større. Vi får inn stadig flere frivillige og kunstnere som vil delta, og prege sin egen integrering.
Ramirez mener Eras begrenser seg ikke til enkelte grupper, men er i utgangspunktet åpent for alle.
– Noen enkelte “etniske” festivaler kan ofte ha en tendens til å handle om en bestemt gruppe. Eras på sin side er med sin åpenhet med på å motvirke ghettoifisering. Uansett hvor få det er av dine landsmenn så kan du være representert på Eras, forteller han til utrop.no.
Turnere og fredstale
Agathe Oginere, koordinator for African Committee in Norway, og også selv aktiv i Eras-nettverket ser frem til åpningen 23. august.
– I år er det også flere kjente artister med fra utlandet, og vi kan love en helsprek åpningsshow med parade fra Jernbanetorget og gambiske turnere.
Alt fra peruansk folkedans fra Andesfjellene til polske polkarytmer på trekkespill vil seerne kunne være vitne denne kommende helg.
Surghol Ghairat fra den flerkulturelle organisasjonen Fredsduene sier han gleder seg. Sammen med et par ungdommer skal man dele ut årets Fredsballen-pris og holde en fredstale. I en årrekke har han og andre unge idealister stått bak en rekke dialogprosjekter med formål å integrere unge med minoritetsbakgrunn i hovedstaden.
– Eras har også et fokus på barn og unge, i tillegg til både å samle Oslos befolkning og ulike organisasjoner på tvers av ulike skillelinjer, fastslår Ghairat.
Stor påmeldingsvilje
Elise Chen, som også er med i arrangørkomitéen, kan fortelle om stor pågang fra både frivillige og artister.
– Vi kan forvente oss et større og mer fargerikt program for i år, fastlår hun.
Hvorfor har Eras økt til todagersprogram?
– Årsaken er enkelt. Vi har i tidligere utgaver ikke rukket å få med oss alt fra interesserte bidragsytere. Her i Oslo er det mange ulike minoritetsgrupper som vil nå ut med sine kultur gjennom Eras, og som nå får benyttet sjansen, sier Chen til utrop.no.