- Nye innvandringsregler og deres betydning - 18.11.2024
- Styrk din tilstedeværelse på nettet for digital vekst med one.com - 18.11.2024
- Hvorfor støtter vi Sofia Rana? - 16.11.2024
Den tolvte årlige bollywoodfestivalen ble i år arrangert i hjertet av Lørenskog fra 5. til 11. september. Festivalen er Skandinavias største Bollywoodfestival som er tilrettelagt for det norske publikum.
Det hele startet med en stjernespekket gallaåpning, der æresgjesten, Lørenskogs ordfører Åge Tovan og kjente bollywoodstjerner som Sunil Shetty, Mahi Gill og Divya Dutta deltok. I tillegg var det flere kjente ansikter som Khalid Salimi fra Melafestivalen, Fakhra Salimi fra Mirasenteret, Chirag Patel fra Karpe Diem og Rajan Chelliah fra Migrapolis på den røde løperen.
– Jeg er imponert over at familie og lokalsamfunnet sammen med flere frivillige går sammen for å gjennomføre denne Bollywoodfestivalen, sa den populære Bollywoodstjernen Sunil Shetty under festivalåpningen.
Den indiske ambassadøren var også tilstede under festivalåpningen. Det ble delt ut pokaler til stjernene og regissøren, som var æresgjester under festivalåpningen.
Det var også utekino, moteshow, livekonsert og danseworkshop.
Underholdning med mening
Festivalen er ikke kun glitter og glamour. Tvert imot. De siste årene har det vært seminarer som tar opp sentrale samfunnsrelaterte temaer. Årets seminar tok opp temaet rasisme i hverdagen. Flere profilerte samfunnsdebattanter og folk fra ulike organisasjoner ble invitert til å delta i paneldebatt. I år satt blant annet generalsekretær i Likestilling Integrering og Mangfold (LIM) Sylo Taraku, samfunnsdebbattanten og kvinnen bak Humans of Oslo Iffit Qureshi, leder i OMOD Anita Rathore, leder i Agenda X Thomas Thalawa Prestø, initiativtaker til demonstrasjon mot ISIS Faten Mahdi Al- Hussaini, Gunnhild Aakervik fra Mangfold i Arbeidslivet, Eero Olli fra LDO og Isah Rakeem fra Skeiv verden i panelet. Ordfører i Lørenskog Åge Tovan var æresgjest.
På seminaret holdt flere av paneldeltakerne innlegg der de tok opp hva hverdagsrasisme er og hvordan man kan bekjempe og forebygge det.
Under paneldebatten, der temperaturen til tider var høy, ble også ulike tiltak mot hverdagsrasisme diskutert.
– Hverdagsrasisme er ikke kun rasisme fra etnisk norske mot innvandrere, men det er også rasisme mellom sunni- og sjiamuslimer og katolske og ortodokse kristne, for eksempel. Denne rasismen er skjult, og vi må ta opp denne formen for rasisme også, sa Faten Mahdi Al-Hussaini.
Noen av filmene som ble vist under festivalen, tok også opp samfunnsrelaterte spørsmål. Lakshmi (2014) er en av dem. Filmen er basert på en sann historie om en fjorten år gammel jente som blir utsatt for trafficking. Filmen viser hvordan helten Lakshmi har mot og viljestyrke nok til å seire over ondskapen. En annen politisk satirefilm er Revolver Rani (2014) der en tøff dame (Kangana Renaut) stiller til valg, men taper. Hun er dessuten forelsket i en Bollywoodstjerne, som blir kidnappet, og hun redder hans liv til slutt.
Dessuten hadde filmen Mary Kom (2014) verdenspremiere under årets festival. Det er en sann historie om en indisk kvinne som kommer fra en liten by. Hun går gjennom flere prøvelser i livet før hun oppnår sin ultimate drøm om å bli bokser. Hun har kun sin ektemanns støtte. Pryanka Chopra, som er en kjent bollywoodstjerne og sanger, spiller Mary i filmen.
Bygger nettverk
Festivalens største event, fusionkonserten med den anerkjente fiolinisten Dr. L. Subramaniam, den kjente bollywoodsangfuglen Kavita Krishnamurti og den verdenskjente tubaspilleren Øystein Baadsvik tok publikum på en musikalsk reise fra norske fjell til Bollywood. I tillegg underholdt flere dansegrupper, blant annet Natrang fra Polen, Desi Beats fra Danmark og Studio 1 fra Norge under festivalåpningen.
På festivalavslutningen deltok den berømte indiske sangerinnen Ila Arun. Det ble delt ut priser til alle som jobbet med Bollywoodfestivalen.