- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Forfatterens uttalelser om konflikten i det tidligere Jugoslavia, og det nære båndet han hadde med den tidligere folkemordnanklagede serbiske presidenten Slobodan Milosevic (1941-2006) har skapt sterk kontrovers foran prisutdelingen.
Som reaksjon på prisutdelingen vil en stor gruppe norsk-bosniere protestere på søndag kl. 16.30 utenfor Nationaltheatret.
En av de som ville stopp er Edin Kadribegovic, som selv kom til Norge som flyktning grunnet borgerkrigen i det tidligere Jugoslavia.
– Vårt miljø i Norge består hovedsakelig av flyktninger som, naturligvis, bærer på vonde minner og sorg de har blitt påført i denne krigen som for oss fortsatt ugjør en del av livet. Vi mener det er sårende at en som hyller krigsforbrytere og benekter folkemord skal bli hedret med verdens største teaterpris, sier Kadribegovic til utrop.no.
Ville ikke møte opp til debatt
Kadribegovic fremhever det også som skammelig at juryen ikke selv vil stille opp til debatt om tildelingen.
– Tidligere denne uken hadde vi en full sal under debatten på Litteraturhuset som ble arrangert av norske PEN og Helsingforskomiteen, men verken jurymedlemmene eller representanter fra kulturdepartemenetet ville komme, selv om de, selvfølgelig, var invitert.
Retten til politisk ukorrekte meninger?
Hvilket signal sender det at Handke får prisen? Har han jo som forfatter og samfunnsaktør rett til å komme med polemiske utspill?
– I et stadig mer høyreradikalt Europa, har det en svært uheldig signaleffekt at den norske stat belønner en mann som støtter fascistisk ideologi og som forfekter historierevisjonisme. Ingen legger bånd på Handke, og det er ingen som motsetter seg at han får ytre seg som han vil. Jeg tenker det er likevel uheldig at en etablert forfatter, som mange vil se opp til, forfekter en farlig ideologi. Når han nå hedres med en så betydningsfull pris kan man spørre seg hvordan effekt dette vil ha på unge forfattere som skal studere Handkes verk i fremtiden?
Per Boye Hansen, juryleder for den internasjonale Ibsen-prisen, forsvarer på sin side utdelingen. I en kommentarartikkel i Aftenbladets nettutgave 16.09, skriver han følgende:¨