- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
– Vi har justert grunnloven ut fra at ting blir upassende og umoderne. Hvorfor gjør vi ikke det samme med nasjonalsangen? spør Morten Lorentzen i det nyeste nummeret av NOPA, Norsk forening for komponister og tekstforfattere, sitt medlemsmagasin.
– Nasjonalsangen er lett pompøs, men så er den også skrevet av en lett pompøs mann i pompøs tid, sier han videre, ifølge Vårt Land.
Skal ikke nasjonalsanger være litt pompøse?
– Litt svulstighet hører vel med. Men kunne ikke teksten innholdt andre elementer enn at vi nordmenn er et sympatisk folkeslag? Det finnes andre samfunnsspørsmål som burde vært nevnt, for eksempel miljøvern eller det flerkulturelle Norge.
– For snevert
Å se på nasjonalsangen i et intellektuelt perspektiv, blir imidlertid for snevert, mener Olaf Aagedal, sosiolog og en av forskerne bak studien.
– Symboler og ritualer dreier seg om emosjoner. Spesielt lyd påvirker følelsene våre uten at vi merker det.
Flesteparten knytter nasjonalsangen til et emosjonelt minne, og Aagedal sier spesielt seiersseremonier ved idrettsarrangementer i fjernsynet har en stor effekt. Han tror derfor det ville være vanskelig å bytte.
– Mange knytter sterke, positive minner til denne sangen. Også de som har et ironisk forhold til sangen, kan likevel si at de har fått klump i halsen når de har hørt den. Våre kritiske og intellektuelle perspektiv styrer ikke nødvendigvis følelsene våre, sier Aagedal til Vårt Land.