Fleretnisk forfatter fikk Nobels litteraturpris

 
Foto: Skjermdump/YouTube
Tidligere i dag kunne Svenska Akademien kunngjøre navnet på vinneren av årets nobelpris i litteraturklassen, som ble franskmannen Patrick Modiano.

Forfatteren ble født 30. juli 1945 i Boulogne-Billancourt i Frankrike, i en familie hvor faren var av jødisk-italiensk opprinnelse og en belgisk mor, skuespilleren Louisa Colpijn. Modianos foreldre møttes i det okkuperte Paris under den andre verdenskrig og begynte et forhold i delvis hemmelighet.

Siden 1968 har Modiano vært forfatter på heltid. I 1972 vant han sin første pris, prestisjefylte Grand Prix du roman de l'Académie française. Så fulgte han opp i 1978 med nok en stor fransk pris, Goncourt-prisen, for sin roman Rue des boutiques obscures.

Modiano mottok i 2010 Prix Mondial Cino Del Duca av Institut de France for sitt livsvirke, og i 2012 ble han tildelt Østerrikes statspris for europeisk litteratur.

Overraskende utdeling
NRKs litteraturkritiker Marta Norheim sier prisutdelingen er en veldig stor overraskelse, spesielt siden det en fransk forfatter fikk Nobelprisen i litteratur så sent som i 2008.

– Svenska Akademien fornekter seg ikke, når de igjen velger en fransk forfatter. Han har flamsk (belgisk)-jødisk bakgrunn og skriver romaner om andre verdenskrig. Det er et uslitelig tema, sier Norheim til NRK. 

FAKTA

Nobelprisen i litteratur

Regnes som den viktigste litteraturprisen i verden, både når det gjelder anseelse og pengebeløp (8 mill. svenske kroner). Prisen ble innstiftet som én av flere nobelpriser av industrimannen Alfred Nobel.

Ifølge Nobels testamente skal Nobelprisen i litteratur gå til “den som innenfor litteraturen har produsert det mest utmerkede i idealistisk retning”. Utmerkelsen har blitt delt ut av det svenske litterære selskapet Svenska Akademien hvert år siden 1901 og har gått til noen av de betydeligste forfatterne i den moderne verdenslitteraturen.

Nobelprisen i litteratur har tre ganger gått til norske forfattere, nemlig til Bjørnstjerne Bjørnson i 1903, Knut Hamsun i 1920 og Sigrid Undset i 1928.