- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Jeg er ikke lesbisk det ene øyeblikket og en person med farger det neste og en feminist i et annet. Jeg er alle disse hvert øyeblikk.
Slik beskriver forfatteren og feministen Sara Ahmed seg selv i sin biografi.
Ahmed ble født i Salford, England. Hun har en pakistansk far og engelsk mor, og emigrerte til Adelaide, Australia, med familien på begynnelsen av 1970 -tallet.
Feministisk gledesdreper
Hun har spesialkompetanse i feministisk teori, queerteori og postkolonial teori. Ahmed skapte begrepet “The feminist killjoy”, den feministiske gledesdreperen, for å beskrive hvordan feminister er posisjonert som gledesdrepere i en sexistisk verden.
I et intervju med Kilden i 2010 forklarer hun dette nærmere:
– Hvilken feminist, skeiv eller antirasist har ikke opplevd familiemiddager der noen sier noe du oppfatter som problematisk, og idet du tar til motmæle, registrerer du forsamlingens himlende øyne: «Nå begynner hun igjen». Av en eller annen grunn er det alltid du som får skylda for å ha ødelagt den gode stemningen, ikke personen som sa noe problematisk. Som om det å beskrive og påpeke rasisme, sexisme og heterosexisme i seg selv skaper problemene.
Første utgivelse på norsk
Nå har hun utgitt sitt nyeste verk, Gledesdrepende Essays, hvor hun går dypere inn i fenomenet.
Ifølge Cappelen Damm Akademisk tar essayene i denne boka for seg sentrale temaer i Ahmeds forfatterskap, og er de første av hennes tekster som har blitt oversatt til norsk.
– Forfatterskapet er uovertruffent i samtidig kulturkritikk når det kommer til å skape leseropplevelser av at det er samfunnet, ikke jeg, som er problemet. Derfor kan disse gledesdrepende essayene paradoksalt nok skape stort engasjement og entusiasme, står i forordet.