- – Hvilken julesang liker du best? - 24.12.2018
- – Hvilket statsborgerskap ville du hatt i tillegg? - 17.12.2018
- – Skal du feire julebord i år? - 06.12.2018
Vokale instrumentimitasjoner, tyrkiske slagere og en egen versjon av Per Spelleman var noen av rettene på menyen.
– Dette er første gangen vi synger utenfor Tyrkia, og det har gått over all forventning. Publikum ga oss så mye kjærlighet. Dessuten var det også utrolig gøy å opptre med så mange vakre kvinner. Det gjorde hele opplevelsen nesten magisk, forteller tenorsanger Gökçer Alp til Utrop etter endt konsert.
Sammen med fire andre bandmedlemmer utgjør de gruppa Vokaliz. En sanggruppe fra Istanbul som lever av å levere sangshow utenom det vanlige. Ikke bare synger de sanger i forskjellig sjangre. Vokalgruppa imiterer lyder fra instrumenter. De vartet opp med sang fra mange sjangre og en del instrumentimitasjoner.
– Vi er henrykt over å være i Norge og få opptre med Alaturka, og kommer gjerne tilbake hvis muligheten byr seg, forteller bandet henrykt.
Eneste tyrkiske koret i Norge
Imidlertid var det ikke bare en spesiell dag for sanggruppen fra Istanbul. For gruppen Vokaliz delte scene, med er Norges eneste gruppe som synger på tyrskisk, Alaturka.
Gruppen, som består av 23 kvinner med bakgrunn fra Tyrkia, har opptrådd flere steder før, men aldri på en scene som Oslo konserthus.
– Alaturka består av sangerinner som gjør dette her på fritiden. Det er inspirerende å se lidenskapen deres, smiler dirigent Asli Øzbilen. Hun er glad for at sangkoret fikk dele scene med Vokaliz, og tror kveldens show vil inspirere damene i fremtiden.
– Vi ville vise dem hvor høyt de kan nå ved å synge med Vokaliz. Dette kan gi inspirasjon og få dem til å sikte enda høyere i fremtiden. For det finnes ingen grenser for hvor langt de kan nå, forteller hun.
Vil inspirere andre innvandrerkvinner
For flere av kvinnenne hadde denne konserten også et viktig budskap å gi. Nemlig at innvandrerkvinner også er synlige i kulturlivet.
– Med denne konserten vil vi vise det norske folk at kvinner, uansett bakgrunn deltar i samfunnet. Innvandrerkvinner er ikke passive uten mulighet til å være en del av storsamfunnet, sier korsanger og bystyremedlem i kultur og utdanningskomiteen, Gülay Kutal (SV) til Utrop.
Hun håper konserten og vokalgruppens synlighet kan være med på å inspirere andre innvandrerkvinner i fremtiden.
– Jeg tror Alaturka med dette kan vise andre minoritetskvinner at det er mulig å delta i kulturlivet også, og håper at vårt buskap når andre innvandrergrupper, sier hun.