- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Årets Ossietzkypris er i dag tildelt journalisten Sidsel Wold (til høyre på bildet), som vi få overrakt prisen under et arrangement på Litteraturhuset i Oslo 13. november. I sin begrunnelse sier styret blant annet:
– I flere år har Wold rapportert fra Midtøsten og særlig om Israel-Palestina konflikten. Med engasjement, innlevelse, gode kunnskaper og omfattende kontaktflate har hun bidratt til viktige nyanser og god bredde i dekningen av konfliktene og utviklingen i området.
– Samtidig som Sidsel Wold utsetter seg selv for fare, behersker hun den vanskelige kunsten å være krigsreporter med et bredere perspektiv enn dekning av de enkelte aksjoner og reaksjoner, skriver styret videre i begrunnelsen.
Journalistikk uten hatkampanjer
Utrop fikk tak i prisvinneren i det hun skulle på et jobboppdrag i Israel. Hennes første reaksjon på prisen var følgende:
– Jeg er veldig glad, veldig lettet og veldig takknemlig.
Hva betyr begrepet ytringsfrihet for deg?
– Ytringsfrihet er, for meg som journalist, å kunne rapportere det som er riktig og faktabasert uten å bli utsatt for ytre påvirkninger eller hatkampanjer, og med full faglig støtte av en redaksjon som kan gi oppbacking når pekefingeren rettes mot deg.
Prøvd å se begge sider av gjerdet
NRK fikk tidligere i sommer over 30 klager på Wolds dekning av Gaza-konflikten. Kritikken kom for angivelig ensidighet i dekningen av konflikten, og det ble også opprettet grupper på Facebook som kom med personangrep mot NRK-korrespondenten.
– Wold konsentrerer seg om hva Israel gjør, men Israel svarer bare på palestinske angrep, uttalte blant annet styremedlem i nettverket Med Israel for fred (MIFF), Jan Benjamin Rødner, til VGNett i sommer.
Hvordan har det for deg vært å takle kritikken og hetsen som kom i kjølvannet av din og NRKs dekning av konflikten?
– Helt klart frustrerende. Jeg mener selv at da jeg selv var korrespondent har jeg rapportert balansert og prøvd å se situasjonen fra begge sider. Israel-Palestina er spesielt problematisk fordi det appellerer til sterke religiøse følelser og til folks engasjement. Hetsen som har kommet mot meg ser jeg dermed som en videreføring av konflikten, som en del av kampen og propagandakrigføringen fra folk som hevder de har sannheten på sin side.
Lenken til illustrasjonsbildet.
FAKTA
Om Ossietzkyprisen
Ossietzkyprisen er Norsk PENs pris for fremragende innsats for ytringsfriheten. Prisen deles normalt ut på Fengslede Forfatteres Dag.
Utdelingen skjer årlig til en person eller institusjon som over noe tid, eller i forbindelse med en spesiell sak eller hendelse, har gjort en særlig innsats for ytringsfriheten. Prisvinner skal ha en tilknytning til Norge, personlig eller i forbindelse med den aktuelle saken.