Serien har til hensikt å avmystifisere terapi, normalisere psykiske lidelser, gi innsikt, håp og vise at det nytter å oppsøke hjelp.
Statskanalen søker nå unge deltakere i alderen 18 til 30 år til programmet.
– Vi ønsker folk med ulike utfordringer, men også med ulike bakgrunner. Vi satser på å få representasjon fra by og land, ulik sosial bakgrunn, ulik etnisitet osv, sier Elisabeth Stabell, som er produsent for programmet
Filmer seg selv
Deltakerne i programmet skal delta i gruppeterapi hver uke i tre måneder. Men en stor del av programmet går ut på at deltakerne skal filme seg selv med mobilene sine og reflektere rundt problemene de opplever. Programserien er med andre ord basert på deltakernes egne historier fortalt av dem selv.
– De skal filme seg selv, og eventuelt også sine nærmeste hjemme. Dermed får vi anledning til å følge deltakerne over tid og se deres utvikling. Dette for å gi dypere forståelse for hvordan ulike kjente eller ukjente lidelser eller problemer helt faktisk arter seg.
Gruppeterapien ledes av en av landets fremste psykologer, men navnet ønsker produsenten ikke å gå ut med ennå.
Åtte deltakere
Serien skal følge åtte deltakere, fire kvinner og fire menn.
– Hvorfor søker dere spesielt etter unge med minoritetsbakgrunn?
– Det sentrale er at Norge har en fått en mangfoldig befolkning som ikke lenger bare består av etniske nordmenn. Det er motivasjonen vår for å søke etter folk med ulike bakgrunner. Jeg tror det er viktig å ha deltakere som seerne identifiserer seg med. Vi er i utgangspunktet interessert i folk med alle typer med minoritetsbakgrunn. Problemene de har, kan være direkte knyttet til bakgrunn, men det kan selvsagt også være andre problemer.
– Viktig å trå varsomt
Stabell har selv studert psykologi og jobbet med problemstillinger knyttet til psykiske lidelser i mange år. Hun har lenge fundert på hvordan man kan lage god tv med psykiske lidelser som tema og der deltakere som selv har utfordringer, er med.
– Det er viktig å velge ut riktige deltakere. Vårt mål er å gjøre folk bedre, ikke å utsette folk for eksponering de ikke kommer til å tåle. Deltakerne velges derfor ut i samråd med psykolog, forteller Stabell.
Hun synes personlig det er interessant å få vite mer om hvilke utfordringer minoriteter spesielt sliter med.
– Det kunne for eksempel vært interessant å ha en asylsøker eller flyktning med i programmet. Om vi bidrar til å sette en politisk agenda eller debatt med programmet, er det bare noe vi er glade for, sier hun.
Programmet er planlagt sendt på NRK 1 våren 2016. Men filmingen starter allerede i mars i år, og ønsker du å melde deg om deltaker, må du ta kontakt med NRK innen 20. januar.