Somalisk tegner kommenterte Charlie Hebdo

Slik kommenterte den somaliske tegneren Abdullahi Muhiaddin angrepet på Charlie Hebdo kort tid etter tragedien
Foto: Abdullahi Muhiaddin
Abdullahi Muhiaddin (30) er tegner fra Somalia. I februar har besøkende i Vitenparken i Ås fått se karikaturtegningene som brakte ham til Norge.

Med tegningen “Valentines’s Day alshabaab style” treffer Muhiaddins tegninger på en måte som etterlater et skevt smil. Det er treffsikkert. Det er brutalt.

De politiske avistegningene ble ikke tatt godt imot i hjemlandet, og han er i dag Fribykunstner, det vil si en kunstner/forfatter som er truet i hjemlandet på grunn av sine ytringer og derfor får bo i en norsk by. Han kommer fra Mogadishu og tegnet for bladet Panorama. Da militærdiktaturet gikk i oppløsning i 1991, startet kampen for en fri og uavhengig presse. Han ble den andre tegneren som fikk beskyttelse i Norge.

– Jeg er tegner, og Skien har invitert meg hit som en fribyforfatter. Så jeg er veldig glad for at jeg kan ta del i samfunnet og lokalmiljøet her, sa Muhiaddin da han deltok på Amnetys innsamlingsaksjon for to år siden.

Foto : Abdullahi Muhiaddin

Utstilling
Vitenparken tok i samarbeid Skien Bibliotek initiativ til å vise Muhiaddins tegninger gjennom prosjektet “Når humor blir farlig  forbudte tegninger”.

– Hvordan har responsen vært?

– Vi har hatt skolebarn på besøk som har møtt kunstneren og stilt mange fine spørsmål om ytringsfrihet. Vi har lært mye om forhold i Somalia og hvorfor kunstneren måtte flykte derfra, forteller Solveig Arnesen, avdingsleder for kommunikasjon og program.

Hun mener utstillingen får en til å reflektere over hva ytringsfrihet betyr i områder hvor folk er helt ukjent med fenomenet.

Korrupsjon og ekstremisme
– Har dere fått noen negative reaksjoner?

– Tegningene i denne utstillingen er først og fremst politiske og harselerer ikke så mye med religion. Vi har ikke hørt om noen som har blitt støtt av dette. På åpningen hadde vi foredrag med Stig Jarle Hansen, forsker ved NMBU, som blant annet fortalte at Somalia har en veldig sterk muntlig tradisjon for ytringsfrihet og snakke rett fra levra, sier Solveig Arnesen

Tegningene kan også ses på Abdul Cartoons på nettet.

Temaene er blant annet korrupsjon og ekstremisme, og tegneren tar uredd opp pennen mot al-Shabaabs ekstremisme og dagsaktuelle temaer som Boko Harams kvinnesyn og Charlie Hebdo – med en brukket blyant.

Når Abdul – som han signerer med – spisser blyantene, blir de sylskarpe observasjoner som snakker til mennesker på tvers av religiøse og nasjonale grenser.